Get Adobe Flash player

КОЛЕДА В УЧИЛИЩЕ

Коледа е най-красивият християнски празник, символ на Новата надежда, на раждането, началото на нов живот.
Коледа е времето на добрите пожелания, на веселия звън на камбанките и песните край елхата. Коледа носи усещането за нещо свидно и мило, за семеен уют и тържественост, когато целият свят грее с милиони светлинки и многоцветни сияния. Коледа е топлината на чувството, че си специален и обичан. Коледа е време на подаръците. Времето, когато даряваш обич и получаваш обич! Всичко това е част от нашата Коледа, част от детството и от живота ни, част от вълшебството на празничната нощ, която посрещаме всяка година.
19 декември 2016 година. жизнерадостно настроение цари в БСУ „Д-р П. Берон”, гр. Прага. Цялото училище блести в своята празнична премяна, класните стаи са украсени; елхата грее, отрупана с гирлянди, свещички, бляскави играчки.
Обхванати от сиянието на този най-светъл празник, сърцата се изпълват с топлина, засилва се желанието за благотворителност и доброта – кауза, която обединява ученици,учители и родители чрез традиционния коледен базар. И тази година „щандовете” на всички класове са отрупани с интересни сувенири,всевъзможни домашно приготвени лакомства, коледни картички, сурвачки, свещници. Събраните средства се даряват за благородната инициатива „Българската Коледа”.
Коледната магия е завладяла всички, празничната атмосфера се пренася в пищно украсената зала, където публиката е в очакване на коледното тържество.
Гости на училищния празник са Негово превъзходителство, г-н Лъчезар Петков, посланик на Република България в Чешката република; г-жа Галя Димитрова, завеждащ консулска служба в Посолството, г-н К.Беровски – председател на БКПО, г-жа К. Илиева – гл. редактор на сп. ”Роден глас”, родители, приятели на училището.
Директорът на училището – г-жаТаня Борисова, поздравява присъстващите в навечерието на най-светлия и обичан празник и им пожелава здраве, много усмивки и щастливи мигове!
Поднася коледния поздравителен адрес до училището, изпратен от Министъра на образованието, младежта и спорта на Чешката република, г-жа Катерина Валахова.
Своето приветствие по случай най-прекрасния празник отправя и г-н Л.Петков, посланик на Р България.
Г-жа Борисова обявява победителите от конкурса за най-красива снежинка. Наградените ученици са Антония от 3-ти клас, Александър и Веско от 8-ми клас, Виктория от 4-ти клас. Поощрителните награди са за Радолина и Дария от 4-ти клас, Соня и Боряна от 2-ри клас.
За най-хубава коледна украса класирането е:
1м. – класните стаи на 2-ри и 6-ти клас, 2м. – 3-ти и 10-ти клас, 3м. – 1-ви и 8-ми клас, поощрителна награда за 5-ти клас.
Г-н Беровски поздравява всички с настъпващите празници и поднася подаръци на учениците от 1-ви до 4-ти клас – календари за Новата 2017 год. с техните ликове.
Водещите Мирослав и Цветан обявяват началото на празничната програма „Сам вкъщи в Прага – Коледата невъзможна”. Група от талантливи деца, подготвени от г-жа Милка Кралчева, представят весела коледна пиеса, отразяваща ежедневието в училище и „генералната репетиция” за коледното тържество. Наситен с много разнообразни изпълнения е този празничен поздрав – нежният танц на „снежинките” Елена и Ема предизвиква бурните аплодисменти на публиката, коледната песен на чаровните деца от 2-ри и 3-ти клас носи много настроение и положителни емоции; пристигат и коледарите със своите наричания за здраве и плодородие; децата с изненада посрещат Дядо Коледа ( Александър Кръстенов)....... на тротинетка.
Кулминация на изпълненията е въхреният танц на момичетата от група “Forever”, който  взривява публиката. Участниците в пиесата се представят с оригинални костюми и завидни артистични умения. И всичко това на фона на автентичен коледен декор, творчески пресъздаден от г-жа Луиза Станева. Празникът се превръща в неповторимо преживяване, изпълващо душите с радостно тържество.
А светът тръпне в очакване на чудото и вълшебството на Коледната нощ! Безброй детски очи са вперили поглед в безкрайната небесна шир, очаквайки светлата диря и приказния звън на коледната шейна.
С тих благослов и надежда за по-добри дни нека да носим коледния дух в сърцата си!
Той ще ни стопля и в най-мразовитите дни и нощи, а коледното вълшебство ще бъде във всеки от нас и ще ни прави истински щастливи. Да съхраним магията на Коледната нощ, защото тя е Любовта, която остава завинаги!

Директорът на БСУ „Д-р П. Берон” – г-жа Таня Борисова, изказва сърдечни благодарности към всички ученици и учители, взели участие в благотворителния базар и коледния концерт на 19.12.2016 година.
„Скъпи ученици, уважаеми колеги, направихте празника ни много красив и ни напомнихте за стойностните неща в живота.
Пожелавам би весела Коледа и щастлива Нова година!”