Get Adobe Flash player

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

   
   
     За втора поредна година Министерството на образованието и науката инициира Национална седмица на четенето в изпълнение на Плана за действие към Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014 - 2020 г.).
В Седмицата на четенето, която се проведе от 10 до 14 октомври 2016., с желание и разнообразни дейности се включиха и учениците от БСУ „Д-р П. Берон”, гр. Прага. Те усетиха магията на книгата, която е най-голямото богатство по пътя на знанието. А книгата доставя радост на всеки, който се докосне до нея, за да навлезе в света на прекрасното!
В предварително изготвена от г-жа Калудова и г-жа Пейчева програма бяха определени дейностите за всеки ден. Седмицата започна със споделяне на удоволствието от четенето – ученици от 5 – 12 клас четоха подбрани от децата от 1-4 клас приказки и разкази.
През втория ден учениците се „срещнаха” с новите книги, предоставени от Българския културен институт.Книгите бяха подредени в специален кът, а децата с радост ги разгледаха .
През третия ден се проведе състезание по класове „Аз чета най-добре”. В часовете по български език и литература учениците демонстрираха своите умения за бързо и гладко четене, като бяха излъчени и победители.
Четвъртият ден от седмицата бе наситен с инициативи, които събудиха любознателността и интереса на малките ученици.
Уредени бяха изложби от илюстрации на любима приказка или стихотворение и от портрети на любими писатели във фоайето на училището; децата споделиха любопитни факти от живота на любим писател или поет.
Незабравима ще остане срещата на учениците от 1-4 клас с актрисата от „Дами канят“ и „13 –ата годеница на принца“ Боряна Пунчева, която им прочете българската народна приказка „Мечката и лошата дума“ и ги призова да не спират да четат. Сподели с тях, че нейни любими приказки са Андерсеновите. Учениците й разказаха кои са техните любими приказки и книги.
В последния ден се проведе творческо четене в училищната библиотека.
Седмицата на четенето приключи, но за учениците от БСУ „Д-р П. Берон” чудото на четенето продължава.
Остава прекрасното усещане за пълноценното общуване с книгата, остава преживяването на всеки един ден от тази незабравима седмица – различен, носещ повече духовна светлина и радост, удовлетвореност и надежда, че нашите деца ще остават в плен на хубавата книга, защото са докоснати от чудото на писаното слово и са осмислили неговата ценност.