Get Adobe Flash player

160 години от рождението на Иван Мърквичка-българският чех




   На 3.11. 2016 год. в Българския културен институт - гр. Прага бе открита изложба по случай 160 години от рождението на големия художник Иван Мърквичка. Тя е част от проекта „Иван Мърквичка – българският чех” . На събитието присъстваха Негово превъзходителство г-н Лъчезар Петков, посланик на Република България в Чехия, и г-жа Таня Борисова - директор на БСУ "Д-р Петър Берон", гр. Прага.

   Изложбата бе открита от г-жа Галина Тодорова- директор на Българския културен институт и е под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов. Организира се от Посолството на Република България в Чехия, Българския културен институт, Софийската градска художествена галерия и Националната художествена академия в партньорство с Народната галерия в Прага, Западночешката галерия в Пилзен, Регионалния исторически музей – София, Държавна агенция „Архиви”.

   Експозицията включва непоказвани произведения на Иван Мърквичка от фонда на Народната галерия и Западночешката галерия, както и негови творби, притежание на Софийската градска художествена галерия. Редом до тази ценна колекция от платна посетителите могат да се запознаят с фотоси, документи и материали за Иван Мърквичка от Държавния архив – София, и Регионалния исторически музей – София, както и личен негов архив.