Get Adobe Flash player

ЗА УЧИЛИЩЕТО С ЛЮБОВ

Шест десетилетия Българското училище в Прага е огнище на просвета и култура, на вдъхновение и плам. То е храм на науката и мъдростта. То е нашата благословена България!

Тук, в сърцето на Европа - в "Златна " Прага, БСОУ " Д-р П. Берон" продължава да омагьосва ученици и учители, родолюбиви българи, убедени, че училището чертае посоката в живота на всеки човек. С привлекателна сила то посреща всяка година нови възпитаници.

В нашия бърз и кратък живот на земята съдбата ни е дарила с най-голямото богатство - възможността всеки да прогледне чрез науката и знанието, а това тайнство се осъществява само и единствено в училище. Без него е немислим утрешният ден!

Цели 60 години училището ни е част от живота на много българи и съдбата му заслужено се вписва в историята на националното образование. То заема значимо място сред българската общност в Чешката република с изградените традиции, със съхранения български дух, с благородната мисия на пазител на българската идентичност. В чест на тази паметна годишнина можем да заявим гордо, че БСОУ " Д-р Петър Берон" е светилище на българската духовност, една частица от България извън нейните предели, пръскаща светлина и знание над любознателните ученици, даваща творческо вдъхновение на всеотдайните учители!

А началото е в далечната 1948 година, когато ентусиазирани българи градинари създават частно училище за своите деца. На картата на Прага се появявя една " малка България", която обединява българските деца, жадни да се учат на своя роден език. Благородното дело дава своите първи успехи. През октомври 1948 година Министерството на народната просвета в България взема решение за откриване на училище и изпраща първите мисионери - учителките Богдана Тошкова и Александрина Неделчева. Събитието впечатлява чешката общественост и по Националното радио се съобщава за откриването на българско училище. Официалното му откриване става на 14 февруари 1949 година с подобаващо тържество. Училището се намира в Дейвице, на ул." Под кащани" и носи името "Георги Димитров".

Трудни, но градивни са тези първи години. Благодарение на волята и будния дух на учители и пламенни родолюбци, училището започва да печели популярност, авторитетът му расте, а броят на любознателните българчета бързо се увеличава. От основно, през 1989/ 1990 год. със заповед на Министъра на народната просвета , училището става Единно средно политехническо училище, а на 7 юни 1996 година то е преобразувано в Българско средно общообразователно училище и получава името " Д-р Петър Берон". Пред учителите възникват нови отговорности, свързани с подобряване на материалната база в съответствие с изискванията за съвременно обучение. През 2002 година , в чест на 55- годишнината от създаването си, училището получава хубав подарък - нова сграда в една от най-красивите части на Прага - ул." Рихтарска", в която се намира и до днес.

Богата и пълна с превратности е съдбата на Българското училище! Преодолявайки препятствията в своя стремителен възход, то се утвърждава като едно от най-престижните чуждестранни училища в Чешката република. От върха на тези 60 години равносметката е ясна - ние имаме с какво да се гордеем! Традициите са съхранени, стотици възпитаници на нашето училище успешно се реализират в Родината и извън нейните предели. Днес БСОУ "Д-р Петър Берон" в Прага е с 12-годишен срок на обучение и с профил " Технологичен туризъм" в гимназиалния етап, а неговите ученици са жадни да проникнат в новите тайнства на науката.

Историята на училището се обогатява с всеки изминал ден - пише се от всички - ученици, учители, родители. Златна страница в този история е неговият 60 годишен юбилей! Една година, в която всеки ден бе празник - конкурси за рисунка и за есе на тема "Моето училище", конкурс за емблема на училището, викторини, спортни състезания. Огромен успех имаше международното състезание по судоку, в което участваха ученици от чуждестранните училища в Прага. Изложбата от наградени рисунки на деца от училището, подготвена от Държавната агенция за българите в чужбина и експонирана в Българския културен институт в Прага, се превърна в истинско тържество на красотата.

Честването на Българското училище се превърна в светъл празник на българската духовност, на младостта и бъдещето на България! На 23 май, в навечерието на най- славния празник - на просветата и културата, на солунските равноапостоли Кирил и Методий и на славянската цивилизация, се състоя Тържественият концерт на Българското училище - апогей на всички събития, които съпътстваха дейността на учители и ученици през цялата учебна година. Празникът бе удостоен с присъствието на скъпи гости - официална делегация от Българския Парламент, ръководена лично от Негово превъзходителство г-н Георги Пирински - Председател на Народното събрание на Република България, Негово превъзходителство г-н Здравко Попов - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Чешката република, представители на българските организации в Чешката република, бивши възпитаници на училището, учители, родители, приятели от близо и далеч, съпричастни на общата радост в този тържествен ден. С богатата празнична програма учениците от Българското училище доказаха, че то е "крепост, обич и съдба" - уникалното място, където те се учат на родолюбие, израстват с родното слово, пеят, танцуват, рисуват, откриват мъдростта на книгите и силата на приятелството.


Гостите бяха очаровани и силно впечатлени от представянето на българските деца. Празничният концерт предизвика небивал възторг сред публиката, а получената награда - напълно заслужена: БСОУ" Д-р П. Берон" бе удостоено от ДАБЧ с паметния медал " Иван Вазов" за приноса му в съхраняването на българския език, националните традиции и историческата памет сред българската общност в Чешката република, за развитието на приятелските връзки и културни взаимодействия между българския и чешкия народ и по повод на 60- годишнината от неговото създаване. С много аплодисменти и цветя бе увенчан финалът на концерта.


Отзвучават последните изречени слова, отшумяват прекрасните фолклорни ритми. Остава чудното усещане за нещо съкровено, българско, неповторимо! Остава един оазис на българщината в центъра на Европа - тук е благословена нашата Родина, която продължава да приютява младите надежди на България и да им отваря врати към културата на обединена Европа!