Get Adobe Flash player

БСУ”Д-р П. Берон” се гордее с възпитаниците си

Нашите ученици са нашата грижа, отговорност, самочувствие и гордост.
Екипът на БСУ”Д-р П. Берон”, гр. Прага със задоволство, вълнение и удовлетворение приема постиженията на всички онези талантливи и ученолюбиви деца, които всеки ден ни смайват с креативност, труд и упоритост. За всяко училище е приоритет да се похвали с отлични, умни, знаещи и можещи ученици. По случай Патронния празник на училището щастливи сме да ви запознаем с един пълен отличник на БСУ”Д-р П. Берон” – Георги Стоянов Георгиев, който е постигнал много успехи благодарение на упорит труд, постоянство и любов към науката. Добре възпитан, тих и скромен, Георги е спечелил уважението на съучениците си със своя благ характер, с изключителната си интелигентност,образованост, любознателност и широка култура. Той е много добър приятел, готов веднага да помогне, отзивчив и добронамерен. В часовете е винаги подготвен, активен и изпълнителен, съсредоточен, съобразителен, с услужлива памет и стабилни знания.Истинско удоволствие е да се работи с него - заявявам го от личен опит като негов преподавател. Георги умело съчетава ученето с извънкласните си изяви, учи чужди езици, печели награди в международни конкурси и състезания, постига успех след успех. Но нека той сам да се представи.
"Здравейте, казвам се Георги Стоянов Георгиев и съм ученик от 11. клас в БСУ „Д-р Петър Берон“ , гр. Прага. Живея в този красив град вече десет години. Когато за първи път пристигнах в столицата на Чехия през ноември 2006 година, бях много впечатлен от всичко около мен. Тогава моите родители ме записаха в Българското училище, в което уча и до днес. Щастлив съм, че попаднах в българска среда, заобиколен от приятели и всеотдайни учители. Аз, моето семейство, както и много други българи, живеещи извън нашата родина, поддържаме българския дух. Въпреки че съм толкова дълго време в Прага и съм щастлив тук, България винаги ще е част от мен и ще ми липсва.
Всяка учебна година българското училище „Д-р Петър Берон“ се включва в много конкурси, проведени както в България, така и в чужбина. Аз участвам в повечето от тях, като се старая да дам всичко от себе си. Всяка година имам участия в Международния конкурс по изобразително изкуство за деца и юноши „България в моите мечти“, Литературния конкурс за деца и юноши „Стефан Гечев“, Фестивала на българите по света „Аз съм българче“ и в повечето конкурси, организирани в училище. Имам спечелени много награди, като едни от последните бяха мобилностите до Париж, Дъблин и Будапеща, свързани с проекта „Традиционни пролетни празници в Европа” по програмата Еразъм+. От тези мобилности имам неповторими преживявания, като получих много ценни знания не само за пролетните празници в Европа, а и за начина, по който живеят хората във Франция, Ирландия и Унгария. От участията ми в литературния конкурс „Аз съм българче“ имам спечелени две награди за първо място и една за трето.
През 2015 г. участвах с есе в XXIII национален конкурс „Съединението прави силата“ и имам грамота за отличие. Миналата година участвах в историческия конкурс „Границите в историята, истории без граници“ и също имам награда от него.
В извънучилищните конкурси, от 2013 година до сега, участвам индивидуално с есе, написано на английски език в конкурса „International Essay Contest for Young People“ („Международно състезание за млади хора“), организирано от ЮНЕСКО.
Освен български и английски език, аз уча и говоря също чешки и немски език. Английски и чешки уча още от първи клас в българското училище. Немски език уча от пети клас в езикови школи извън училище, като една от тях беше Гьоте институт. Една от мечтите ми е да продължа обучението си в Германия. Готвя се също за сертификати по чешки и немски език.
Аз харесвам много новите технологии и затова неслучайно искам да стана програмист. Един от любимите ми предмети в училище е математика, по който усилено се подготвям за матура и кандидатстване във висше учебно заведение. Всяка година се старая да съм пълен отличник.
Въпреки че не ми остава много свободно време, аз го използвам пълноценно. Чета книги, слушам музика, гледам филми, играя компютърни игри и карам велосипед. А с моето семейство ходим на туризъм и екскурзии в Европа. Едно от любимите ми места, които редовно посещавам, е автосалонът във Франкфурт на Майн в Германия."
Да пожелаем на Георги блестящи успехи и за в бъдеще, отличие в училище, много нови награди, сбъднати желания и мечти!
Да бъде все така амбициозен, последователен и упорит, с твърда воля да решава всички „задачи в живота”, защото бъдещето принадлежи на такива като него - талантливи, умни и способни личности, с национални добродетели и европейски дух.

Снежана Тасковова