Get Adobe Flash player

Поклон, будители народни!

     Бългaрският народ има прекрасна земя, славна история, свободна държава и светло бъдеще, защото неговият дух е осветен през вековете от сияйните образи на народните будители. От далечното време на Свети Йоан Рилски, през първата искра на пламенния родолюбец Паисий Хилендарски, те са запалили вечния огън на българската духовност. Цяла плеяда от достойни самоотвержени българи огряват небосклона на всенародната пробуда и на свободна България. Те са ни водили – с кръст, с перо или със сабя, през суровите изпитания на времето. След Паисиевия зов: „Ти, българино, не се мами знай своя род и език и се учи на своя език!” тръгват Софроний Врачански, Неофит Бозвели, енциклопедистът д-р Петър Берон, Петко Р. Славейков, Любен Каравелов, Иван Вазов и пламенните поборници за национално освобождение: Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев и още хиляди знайни и незнайни герои. Техните благородни примери за чиста, свята и всеотдайна народна служба ни изпълват с вдъхновение и гордост.

Поклон пред вас, славни будители!!!

     Празнуването на 1 ноември е особена чест и радост за всички ученици, учители, служители на БСУ „Д-р Петър Берон” – чрез него ние разгаряме пламъка на родолюбието и националното достойнство. С възрожденски песни, с класически и съвременни стихове увековечаваме нашата признателност.

Следовници горди, достойни сме ние.
Ще пазим завета ви жив и свещен!
Додето в сърцата ни огън се крие,
ще крачим по пътя, от вас осветен!

    Тази година Денят на народните будители беше честван на 24 октомври в празнично украсения за случая салон на училището. Цялостният сценарий и репетициите бяха осъществени от г-жа Болчева и г-жа Васева, а украсата на салона – от г-жа Станева. В програмата участваха с огромно желание ученици от различни класове. Тържеството беше открито с „Химн на народните будители” по музика и текст на Добри Христов. Последва вълнуващо есе „Будителите в нас”, изразително изпълнено от осмокласниците Александър Кръстенов, Анита, Веселин и Любомир. След това Мартин Радев и Николай Стоянов /6. клас/ ни припомниха възпламеняващите слова на Паисий от знаменитото му второ предисловие на „История славянобългарская”. Възторжени рецитации на емблематични стихове от Вазов за България и за езика ни представиха Светослава от 6.клас и Габриела от 5.клас, а знаменитото „Аз съм българче” – от Ради /2.клас/ и Асен /3.клас/. Три чудесни видеоклипа разделиха отделните цикли на ученическите изпълнения. Любими възрожденски песни озвучаваха залата, а публиката беше заинтригувана от богатия снимков материал.
Последната част на програмата беше насочена към съвременността и нашата вярна синовна любов към будителите. Проявиха се 5. клас /Габриела, Димитър и Александър/ и 8. клас /Анита, Александър, Веселин и Любомир/. Накрая шестокласниците Естел, Мартин, Светослава, Михаела, Ивана, Йоана и Николай отправиха заветни послания от съвременните поети Веселин Ханчев и Александър Геров.
    Тържеството завърши с „Химн на Република България” и с всеобщото преклонение пред сияйните имена на заслужилите българи.
Нека бъдем достойни за паметта на будителите ни, за да се гордеем с тях и за да пребъде България като държава на духа – тук и навсякъде по света!