Get Adobe Flash player

Патронен празник на училището и Ден на талантите

   

   Патронният празник на нашето е училище е повод ние, неговите възпитаници и учителите, преподаващи в БСУ „Д-р Петър Берон” в Прага да погледнем през призмата на изминалата година и да отчетем своите постижения в областите на науките и изкуствата, както и да се радваме на разнообразните таланти на своите съученици. И този празник не беше изключение.
В предиобедните часове на 14-и февруари училището ни се изпълни с развълнувани ученици, родители, гости. Директорът г-жа Т. Борисова посрещна официалните гости на тържеството-  г-жа Галя Димитрова, консул на Р България в Чехия, г-н Кирил Беровски и г-жа Наталия Калайджиева от Българския културно-просветен клуб и г-жа Камелия Илиева, главен редактор на списание „Роден глас”. Доброто настроение поддържаше прекрасната музика на Вивалди – „Пролет” от „Четирите годишни времена”.
Водещите Мирослав и Цветан отбелязаха уникалността на нашето училище и изброиха не малко награди и участия от конкурси –литературни, за рисунки, познавателни, музикални, танцовални. Много участия и поводи за гордост имаме както в сферата на науките и изкуствата, така и в спорта и заниманията в свободното време. И в този ден на почит към нашия патрон изникна мисълта „А какво би казал за нас нашия патрон, ако можеше да ни види? Дали би се гордял с нас?” Ето, че получихме отговор и на този въпрос – на тържеството пристигна и самият Д-р Петър Берон. Или по-точно, неговият дух. За ролята бе избран Георги от 11-и клас, ученик с разностранни интереси и множество награди от местни и международни конкурси. Той поздрави учениците и заяви, че много се гордее с техните постижение и с родолюбивото възпитание, което получават в училище. Както и че им благодари за цветята и уважението, които получава пред своя паметник в Прага. И след като припомни някои интересни факти от своя живот, нашия патрон реши да изпита знанията на децата с интересна задача. Със себе си водеше известни личности - философи, изобретатели, учени и новатори, променили историята на човечеството, които се представиха с кратка автобиография, а учениците трябваше да познаят кои са те. И така, с подходящи костюми и атрибути, пред учениците се появиха: Диоген с факел и бъчва (Росен), Леонардо да Винчи с палитра и четки (Едуард), Жана д’Арк (Хрисияна), Чарлз Дарвин (Цветан), Александър Флеминг с микроскоп (Владислав) и Стив Джобс (Борислав). Всички герои, в чиито роли влязоха ученици от 11-и клас предизвикаха много вълнение сред публиката, но самоличностите на всички бяха познати! Патронът ни бе доволен и заедно със своите гости изгледа представлението на талантите, втората част от тържеството.
А таланти в училище много! Започнахме с най-малките – с прекрасна драматизация на приказката „Трите пеперудки”, включваща декори, костюми, маски, танц и музика се представиха първи клас. Сценично поведение и актьори имаше и при песента „Интернет”, която ни изпяха и изтанцуваха втори и четвърти клас. Актьорите от трети клас ни предложиха хумористичен поглед към „Ученическите неволи”, на които се смяхме от сърце. Смях и закачки имаше и в оригиналната сценка „Завръщането на Лазо”, изиграна от шестокласниците и написана от класната им ръководителка. С роза в уста, върху своята колобежка Лазо (Мартин) заяви предаността си на Пенка (Ивана). Ромео и Жулиета на 21-и век!
Към корените на българския хумор ни върна адаптацията по разказа „Читроне” на Чудомир, изиграна от осми клас. Венеция, туристки и ... езикови неволи! Четирите момичета представиха и оригинален танц.
Маг Веско от девети клас пристигна с мантия и своята асистентка Ели от първи клас. Фокуси с карти, трикове и приказки – при маг Веско всичко е наистина и всичко е илюзия. Публиката се забавлява и взе участие.
Много звезден прах се посипа в салона когато петокласниците представиха своята „Сцена на звездите”. Подпомогнати от батковците Цветан в ролята на Христо Стоичков и Миро, рефер и конферансие, те представиха шоу- спектакъл, в който гости на нашата най-голяма футболна звезда са звезди от спорта, киното и науката. Меси, Анджелина, Клаудия, Шумахер, Мърфи, Кери, Джобс, Шанел,Кубрат, Айнщайн, Джулия и Клуни – от звездния прах по червения килим се разсипа и по нас и за малко да не видим г-жа Димитрова е ролята на древната Клеопатра с чувство за хумор и закачливо намигане.
Много интензивно бе и следващото изпълнение – хип-хоп танца на група „Форевър” взриви залата, момичетата вече са любимки на публиката, а ръководителката им Силвия от 7-и клас продължава да ни изумява с оригинална и сложна хореография и добър музикален микс. Браво, момичета!
Миро и Цветан показаха, че са многостранни таланти в скеча „Как се прави изпит”. Двамата са отлични спортисти, танцьори и ... актьори. Само секунда имахме да си вземем дъх от комичните ситуации, и вече станахме на крака, за да се насладим на невероятното танцово умение на Цветан. Когато видиш това момче в народна носия как пресъздава чудесните ни танци, не може да не почувстваш гордост, че си българин, макар и далеч от Родината. И пак там, В Родината, ни върнаха и другите участници от десети клас, които изиграха кръшно Дунавско хоро, на което се включиха и много ученици, гости и родители.

Прекрасен завършек на вълнуващ и истински празник!