Get Adobe Flash player

24 МАЙ – НАЙ-СВЕТЛИЯТ, НАЙ-ЛЪЧЕЗАРНИЯТ, НАЙ-БЪЛГАРСКИЯТ!

     

    24 май е най-светлият български празник, който изпълва душите ни с гордостта на народ, носител на непреходни духовни ценности и самобитна култура.

 Ден, в който всички българи – където и да са по света, запяват

      “Върви, народе възродени, към светли бъднини върви...!”

    С този безсмъртен Химн, изпълнен от вокална група “Лира”, започна и празничното тържество в БСОУ ”Д-р П. Берон”.

    Днешният ден бе особено вълнуващ, защото е празник  на българската книжовност; празник е на най-малките ни азбукарчета, които, щастливи и горди, завършиха първи клас, празник е и на най-големите  ни ученици – нашите скъпи абитуриенти, които успешно завършиха  12-годишния училищен маратон; празник е за всички нас!!!

    Гости на нашето тържество бяха Негово Превъзходителство г-н Лъчезар Петков, Посланик на Република България в Чешката република; г-жа Галя Димитрова, завеждащ консулска служба в Посолството; г-жа Таня Ангелова, първи секретар, политическа служба; представители на българските сдружения и организации в Република Чехия.

    Днес ни гостуваха и представители на българските училища, с които си сътрудничим по проект „Традиционни пролетни празници” на Европейската програма „Еразъм+” –

Българското училище за роден език  в  Будапеща,Унгария,

Българското училище „Кирил и Методий” в  Париж, Франция  и

Българското училище „Азбука” в  Дъблин, Ирландия.

    В тържествената част от нашия празник, проследявайки делото на Кирил и Методий,  водещите,  Маргарита Синапова и Калин Георгиев, представиха просветителската мисия на солунските братя, която има непреходно значение за духовния и цивилизационния път на българския народ.

   „24 май е символ на достойнство, традиция и духовност. Ден земен като живота ни, древен като мисълта ни, топъл като дирята на духа ни!

    Приветственото слово на директора на училището –г-жа Мими Михайлова, бе силно и въздействащо. Тя поздрави всички присъстващи със светлия  празник и призова „да носим жив духа на творящото слово, да градим бъдещето чрез светлината на духовния подвиг на Кирил и Методий”.

    Г-жа Михайлова  връчи грамоти и награди на отличниците и на учениците, участвали най-активно в живота на училището.Сред наградените бяха Маргарита Синапова, Борислав Трифонов, Калин Георгиев, Тансу Тахир, Кемалие Иванова, Емилиян Димов.

    Сърдечни пожелания към ученици, учители и гости по случай Деня на Кирил и Методий отправи г-н Лъчезар Петков, Посланик на Република България.

Последва празничен концерт с прекрасните изпълнения на вокална група „Лира” и танцовия състав на Българското училище в Прага, както и поздрав от нашите гости - представители на българските училища в чужбина, участници в проекта „Традиционни пролетни празници”.

    Празникът ни продължи с едно от най-вълнуващите събития в училищния живот:  успешното завършване на най-малките – щастливите и горди любопитковци от 1.клас. С грейнали лица на сцената се появиха първокласниците, които изпълниха своята последна за тази учебна година празнична програма, подготвена от тяхната всеотдайна и усмихната г-жа Емилия Пейчева.

    Следващата част от тържеството бе посветена на абитуриентите – незабравимо събитие, предизвикващо радостно вълнение и малко тъга. Приветствие към тях отправиха  учениците от 11.клас, представяйки образите им чрез мултимедийна презентация. Развълнувана бе и г-жа Светла Болчева, техният класен ръководител, която поздрави  своите   /и наши/  свидни възпитаници с прочувствени слова в рими. Абитуриентите бяха поздравени и от денсформацията на нашето училище с хореографията  „Съвършен”.

    И, разбира се, най-сантименталната част от днешния празник: сбогуването на абитуриентите с учителите и с любимото училище! Прощални думи, песни за раздяла, сълзи в очите, любопитство пред новите предизвикателства.

   И пожелание: На добър час!

   Този училищен празник остава трайно в съзнанието на всички, защото това е ден, благословен, ден - гордост и радост за всички българи, ден на българския дух и ясно доказателство, че  въпреки всички превратности на времето и съдбата, делото на братята Кирил и Методий е съхранено и до днес. А нашата мисия е да опазим това неизмеримо богатство и да го предадем на идните поколения.