Get Adobe Flash player

ПО СТЪПКИТЕ НА МЕТОДИЙ

     Познавателно състезание с интересна тематика се проведе на 20-ти април 2015 година в нашето училище. То бе посветено на 1200-годишнината от рождението и 1130 години от кончината на Методий – учителя, книжовника, просветителя.

     Гости на събитието бяха: г-жа Галя Димитрова- консул в Чешката република, г-жа Таня Маджарова- гл. ас., лектор по български език в Карловия университет, г-жа Красимира Мархолева - историк, сътрудник на списание „Българи“, г-жа Камелия Илиева - гл.редактор на списание „Роден глас“ и г-жа Мария Захариева - председател на сдружение „Възраждане“. Почетен гост бе проф. Ян Рихлик - историк, учен и специалист в областта на бохемистиката, балканистиката и българистиката, преподавател в Карловия университет. Професорът бе и председател на журито, а останалите негови членове бяха г-жа Мария Носикова - учител по история, и г-жа Марияна Димитрова - учител по география, която бе и организатор на тържеството.

     В празнично украсения салон журито зае местата си. Водещите - Илияна от 8-ми клас и Кристиян от 12-ти клас, след кратки уводни слова дадоха думата на капитаните на двата отбора. Маги от 9-ти клас, капитан на „Вулкан“ представи съотборниците си Мелис и Ивелин от 8-ми клас, а Калин от 10-ти клас, капитан на „Тайфун“ - съответно на Мирослав и Емилия от 8-ми и Найден от 9-ти клас. Поради заболяване на един от членовете „Вулкан“ бе с по-малък брой състезатели.

    Първата задача бе решаване на кръстословица, за която бяха дадени 7 минути и която включваше: предполагаемото рождено място на Методий ( Солун), планина, в която е вторият по височина връх на Балканския полуостров (Олимп), славянски княз, владетел на Великоморавия (Ростислав), Методиев ученик, определен за негов наследник (Горазд), държава от Средна Европа, исторически извор, разкриващ дейността на Методий (Унгария) и основна дейност, свързана с мисията на Методий и учениците му (книжовна). За тази задача „Вулкан“ получиха 5 точки, а „Тайфун“ 7т., а отговорите бяха представени на зрителите, проследявайки в хронологичен ред стъпките на Методий.

    За втората задача на отборите бяха раздадени пликове с букви, от които те трябваше да изпишат дума (Панония, където Методий е ръкоположен за архиепископ, и Бавария, където е отвлечен, съден и затворен). „Тайфун“ отново бяха по-бързи и получиха 2 точки, а „Вулкан“ -1т.

     При третата задача отборите получиха в плик географска карта и трябваше да открият географски обект по посочени координати. „Тайфун“ се справиха първи и получиха още една точка, а водещата Илияна обяви верният отговор: връх Радхощ на 1129 м. надморска височина, свързан с култа към Кирил и Методий. Намира се в Моравскослезки Бескиди и има изграден параклис, пред който е поставена статуя на СВ. СВ. Кирил и Методий.

    При последната задача отборите трябваше да разпознаят посочен на екрана обект и да дадат кратка информация за него. Първи бяха „Тайфун“, които откриха, че на снимките е показан Ватикана ( в началото на 880 год. Методий е изправен пред папския съд в църквата „Св. апостоли Петър и Павел“), а след това и „Вулкан“ се справиха със задачата като разпознаха Карлов мост, където има статуя на Св. св. Кирил и Методий.

    Състезанието бе напрегнато и драматично, но и двата отбора показаха отлична подготовка, за което бяха удостоени с малки награди. Тортата все пак бе една и тя бе спечелена от „Тайфун“, събрали общо 12 точки, само на 4 точки разлика от „Вулкан“, които имаха 8.

    Г-жа Мария Захариева поднесе на състезателите награди- книги и енциклопедии с пожелание все така дръзновено да увеличават своите познания. А г-н Боян Боев изненада състезателите с въпроса си „Коя азиатска държава употребява кирилицата?“. Калин реагира първи с верен отговор „Монголия“ и заслужи ръкопляскането на публиката.

    Състезанието потвърди, че имаме ученици с отлична подготовка по история и география и разкри познати и не толкова познати факти, свързани с местата, които неуморният книжовник Методий е посещавал, просвещавайки и просветлявайки славянските народи.