Get Adobe Flash player

Отново на фестивал!


На 15 април в Руското училище в Прага се проведе традиционният международен фестивал на детските хорове, тази година с пореден номер 24. Бяха събрани и предадени на детския санаториум в Буковани 15 хиляди крони. Участваха хорът на руското училище, хорът на Френския лицей в Прага, хор "Дъга" от град Пршибрам и нашата вокална формация "Лира".

Атмосферата беше празнична, тържествена и отново много приятелска и сърдечна. Публиката – официални гости, родители, ученици, посрещаха всяка формация и песен с бурни аплодисменти.

Как се представиха нашите млади изпълнители? Отлично! С умело подбрания репертоар се справиха всички, и малките изпълнителки от 1 до 4 клас – Ирина, Дария, Калинка, Габриела, Ивана, и шестокласничките Златомира и Теодора, и Виктория от 7 клас, заедно с Виктория от 10 клас.

Отлично се изяви солистката Ивана от 4 клас, която предизвика овациите на присъстващите с родопските народни песни. В списъка на солистките на групата успешно се включи и Златомира от 6 клас. Финалната песен на тазгодишния фестивал беше "Земя пълна с добрини" по текст на Николай Зидаров, музика Георги Тимев, в която взеха участие всички хорове. Приятно и вълнуващо е, когато французи, чехи, руснаци и българи пеят :


" буйна като кръв и вино,

сладка като хляб и мед,

......................................

както Вазов те нарича,

земя пълна с добрини"


и госпожа Радосвета Костова дирижира международен хор от сто изпълнители.

Вокалната формация "Лира" получи покана за 25 фестивал и

Фестивала на детските хорови и танцови състави през октомври в Пршибрам.