Get Adobe Flash player

„Това, което правя – разбирам!”

Известна е древната мъдрост „Това, което чувам – забравям. Това, което виждам – запомням. Това, което правя – разбирам!”.  Верни на този принцип и на натрупания опит, в началото на годината г-жа Лазарова и г-н Илиев поставиха задачи на учениците от 11-и и 12-и клас да изготвят проекти по зададена тема с физична, химична и биологична насоченост и по определена структура. Целта е да се създадат такива услович, при които всеки „да вижда, да чува, да задава въпроси, да обсъжда своето становище; да научава и да прави”.  При проектното обучение е приложен изследователски подход, т.е. учениците сами откриват и преоткриват научни истини и понятия, както и сами стигат до откритието, че пълноценното опознаване и приложение на науката е възможно чрез екипна работа.

На 11-и май, в актовата зала на училището станахме свидетели на презентирането на готовите проекти.Старт на събитието даде Криси от 11-и клас със своята презентация „Мария Кюри – майка, съпруга и учен”. Криси бе проследила вълнуващия живот на най-известната жена-учен, носител на Нобелова награда, откривател на радиоактивни елементи. След Криси се представиха и другите 5 момичета от 11-и клас. Кети бе избрала тема „Химията в бита” и ни разказа за състава и производството на сапуни, веро, прах за пране и други синтетични миещи препарати. Семра продължи с „Парфюмерия и козметика” и научихме за историята на парфюмите, развитието на парфюмерийната промишленост и ролята на българското розово масло. От презентацията на Есин  „Биологични вещества от растителен произход” научихме повече за етеричните масла и тяхното приложение във всекидневието и в научните лаборатории. Тони ни представи интересни факти за „Допингът в спорта” и различните вещества, неправомерно употребявани за постигане на шампионски резултати. „Черешката” на тортата бе презентацията на Берна „Фойерверките”, и в нея видчхме освен невероятно красиви фойерверки, така също и кои видове са безопасни, и кои се ползват само от специално обучени лица.

Следващите презентации бяха на дванадесетокласниците. Кристиан ни запозна с интересната тема „Древното електричество” и свързани с нея тайни и мистерии от древен Египет. Михаил представи „Морска биолуминисценция” и различни светещи видове, обитаващи морета и океани. Тансу допълни темата със „Светещи и електрични животни”, като показа разнообразие от видове. Айлян показа различни видове и множество приложения на „Лазерите в практиката”.

Последната презентация бе на Емилиян Димов, ученик на индивидуална форма на обучение в нашето училище. В невероятно прецизната работа на тема „Алотропни форми на въглерода” Емо престави информация за графита, диаманта и въглена , като бе включил видеоклипове, движещи се химични структури на формите, музика, интервюта и новини от световните медии с превод от английски на български. Заслужено презентацията предизвика най-много овации, а Емо показа за пореден път, че многобройните му награди от международни конкурси са спечелени с идеи, креативност и много умения.

Презентациите показаха, че при екипната и проектна работа учениците откриват, че природните науки не са „сухи”, а имат полезни приложения и са движеща сила в познанието.