Get Adobe Flash player

Апостолът на българската свобода

  



  Васил Левски е гениален идеолог, стратег и  организатор на националната революция. Кристално чистата му личност, очарованието му на горд и безумно смел народен водач го превръщат в най-великия син на България. У Левски българската свобода и народна сила, излезли от векове страдания, намират най-висша и благородна изява.

   Честването на 142-годишнината от обесването на Васил Левски  е истинско  събитие в живота на БСОУ, което ни обединява  под знамето на  най-светлите идеали  „за чиста и свята република”  и ни  кара да се чувстваме частици от безсмъртния му дух.

  Училищното тържество беше проведено на  19.02.2015 г. след учебните занятия в празнично украсения салон.  Началото беше оповестено от Химнът на Република България. Водещият Калин Георгиев /10.клас/ започна уводните си думи с изразителна рецитация на стихотворение за Левски, след което очерта епохалното значение на делото  и величието на героичната му смърт. Сценарият на програмата беше направен от г-жа Носикова и г-жа Тошева,  с консултантското съдействие на г-жа Таскова. Първата част  включваше   ярки индивидуални изяви. Ученичката от 2.клас Яница Перова   изпълни прочувствено откъс от Ботевата творба „Хайдути”,  а Християна Недева от 7.клас представи своята забележителна рисунка – портрета на Левски.  Във връзка с популярната и до днес национална кампания „Най-великият българин”/проведена през 2007 г./ Даниел Янев от 5.клас  сподели защо се гордее, че е потомък на Левски.

   Последва интригуващо състезание между два отбора върху живота и делото на Васил Левски. Отбор А беше представен от от Есин Евгин, Кемалие Иванова /11. клас/ и Росен Славков /9.клас/, а отбор Б включваше Илияна Перова, Мирослав Василев /8. клас/ и Тодор Ангелов /10.клас/.  Въпросите,  24 на брой,  бяха съставени след щателен подбор от учителя по история г-жа Носикова. Те включваха  познания от различни тематични области: семейна среда, образование, места, където е учителствал, владеене на три езика, градове, в които е създал революционни комитети, знаменателни срещи с други бележити възрожденци,  крилати фрази от писмата му и т.н.  Особено оживление предизвикаха въпросите,  свързани със съвременността и с най-новите изследвания – трите музея, посветени специално на Левски, дискусията  и спорния въпрос във връзка с тленните му останки, разкритото през 1956 г. погребение в църквата „Св. Петка Самарджийска” и др. Учениците се бяха подготвили старателно, с огромен жар, и се представиха достойно.  Битката беше твърде оспорвана. Журито с председател г-н Сашо Илиев и членове г-жа Носикова и г-жа Димитрова отсъди справедливо 18 точки за отбор А и 17 точки за отбор Б.  Директорът г-жа Михайлова изказа сърдечна похвала на всички участници и раздаде наградите.  Първа награда беше за отбор А – по една великолепна чаша  с лика на Левски и крилатата му фраза „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя, губя само мене си”.  Инициативата за наградите беше на Ученическия парламент, а идеята за оригиналната чаша – на момичетата от 11.клас.

  Третата част на програмата беше поверена на учениците от трети клас под ръководството на г-жа Тошева. Тринайсет дечица представиха блестяща драматизация на Вазовия разказ „Апостолът в премеждие”.  Публиката беше очарована от безупречно научените реплики, от чудесното актьорско изпълнение, от собственоръчно измайсторените декори, от фесовете и мустаците на „заптиетата” и , разбира се, от внушителния контраст между образите на Али чауш и на самия неустрашим Апостол.

   Това честване за пореден път доказа, че духът на Левски е жив. Tой е най-всемогъщият вдъхновител и пример за нас – учениците и учителите от Българското училище в Прага.  Прекланяме се пред безсмъртното му дело.