Get Adobe Flash player

65-годишният юбилей от създаването на Българското училище в Прага – благослов на родолюбието

Честването на 65-годишния юбилей от създаването на БСОУ „Д-р Петър Берон” се оказа продължителен и нестихващ празник на училищния живот, огрян от обич, задружност и разбирателство. Стана тържество в прослава на всички рододолюбиви българи, въплътили в дела съкровените мечти на българския дух. Празник на многобройните ученици, учители, родители, служители, общественици, които са живата душа на общия свиден дом и пазят свещените скрижали на знанието, любовта и българската свобода. Честването на този юбилей доказа, че Българското училище в Прага е нашата крепост, обич и съдба, нашата свещена родина – тук в чужбина. Празникът се превърна в патетично преклонение пред отечеството и в модерен благослов на родолюбието.

Подготовката за честването включваше няколко разнопосочни инициативи: спортни състезания/ на училищно и извънучилищно ниво/, фестивал по изобразително и словесно изкуство на тема: ”Училище на бъдещето, бъдеще на училището”, уреждане на Училищен музей и тържествен концерт с богата празнична програма от три части.

Гости на тържеството бяха д-р Атанаска Тенева, заместник-министър на образованието и науката; Негово превъзходителство г-н Лъчезар Петков, извънреден и пълномощен посланик на България в Чешката република; г-жа Вили Стойчева, директор на 18 СОУ „Уилям Гладстон”, град София; г-н Таньо Стойчев, директор на Професионална гимназия по транспорт и енергетика, град София; г-н Владимир Николов, директор на Великотърновското училище „Бачо Киро”, представители от Българския културен институт в Прага, представители на българските сдружения в Прага, родители и много други родолюбиви българи.

Изложбата на ученическите творби от фестивала по изобразително изкуство беше открита в 16.00 часа от г-жа Станева, учител и талантлив художник с разнообразна палитра. Тя сподели, че изложените по стените на Актовата зала рисунки, картини и съчинения разкриват непосредствената прелест на детското въображение, любов, жизнерадост, и съкровени мечти за красиво, разноцветно, лъчезарно и усмихнато настояще и бъдеще на училището. Г-жа Таскова изказа личната си и всеобща удовлетвореност от завидното участие, искреност, заинтересованост и проявените умения на нашите ученици.

Училищният музей беше открит в 16.30 часа от г-жа Носикова. В специална зала беше уредена експозицията на изключително ценни за историческата ни памет предмети и вещи: книги с посвещения от знаменити творци и обществени дейци, сбирки с грамоти, награди от музикални фестивали и спортни състезания, носии, летописни книги, както и три големи платна с богат и грижливо подреден снимков материал. Г-жа Носикова сподели, че това е само началото на едно вълнуващо и задълбочено научно изследване на училищната история, сътворена от хората, за да им служи .

Г-жа Тошева разказа вълнуващи подробности от най-малко известните първи периоди и с благоговение изчете имената на всички директори, които са работили в Българското училище- от далечната дата 14 февруари 1949 година, когато става официалното му откриване, досега .

Тържественият концерт започна в уреченото време: точно в 18.00 часа в препълнения салон на училището прозвучаха величавите акорди на българския национален химн, последван от чешкия национален химн и химнът на Европа. С вдъхновени слова водещите Гергана и Кристиан от 11.клас приветстваха присъстващите с бележитата годишнина.

Поздравително слово произнесе директорът на училището г-жа Мими Михайлова. Със сдържано вълнение тя изказа своята почит и преклонение пред най-знаменателните моменти от училищната летопис и благодари за оказаната всестранна подкрепа от българската държава, от отговорните институции, както и за самоотвержените усилия на директорите, учителите, служителите, на всички радетели и възпитаници на Българското училище в Прага, допринесли с делата си за утвърждаването на неговия авторитет.

Д-р Атанаска Тенева, заместник-министър на образованието и науката, поднесе поздравление по случай 65-годишния юбилей от името на Министерството на образованието и науката от името на министър Анелия Клисарова и от свое име. Тя изказа радостта си да присъства на такова щастливо за всички българи в чужбина събитие и поднесе в дар на училището интерактивен модул за бяла дъска с пожеланието успехите да се умножават и престижът му да расте.


Негово превъзходителство г-н Лъчезар Петков отправи също топло приветствие за празника. В своето лаконично представяне той подчерта решаващата роля не на образованията в чужбина, на допълнителните си квалификации и дипломатически мисии по света, на незабравимите години като ученик в Първа английска гимназия, град София. Той изрази своята вътрешна убеденост в значението на българската просветна кауза и увери, че оглавяваното от него Българско посолство в Чешката република ще оказва всестранна помощ и съдействие за модерното развитие на училището ни.

Поздравление беше изказано от г-жа Вили Стойчева, директор на БСОУ „Д-р Петър Берон”в периода 1995-1999 година. Тя дари на училището чудесна икона, предназначена специално за днешния юбилей и за Училищния музей. Приветствие и дарение на оригинална картина направи и директорът на Велитърновското училище „Бачо Киро”.

Водещите прочетоха поздравителния адрес от г-н Михаил Цветков, директор на БСОУ „Д-р Петър Берон” за периода 2002-2006 година. Упоменати с радост бяха и поздравленията, получени от Професионалната гимназия по електротехника и електроника, град Пловдив, Професионалната гимназия по техника и менижмънт, Ботевград и др.

Благодарим на всички, които милеят за Българското училище в Прага и за българската просветна кауза по света!

Празничната програма беше композирана в три части и представи богата палитра от поетични, музикални, сценични и танцови изяви. Сценарият и подготовката бяха осъществени от преподавателите Болчева, Васева, Станева и Иванова със съдействието на директора г-жа Михайлова и на другите учители. В изпълнението се включиха почти всички ученици от първи до единадесети клас.

Първата част на тържеството беше озаглавена „С българското слово в сърцето” и на фона на Шубертовата „Серенада” и тържествената „Рапсодия Вардар” от Панчо Владигеров прозвучаха патетични стихове за училището, патрона д-р Петър Берон и България. С изразителни рецитации се изявиха водещите Гергана и Кристиан, а също и Маргарита /8.клас/. Беше представен чудесен, изпълнен с радост и усмивки, видеоклип на училищния живот, подготвен от 10.клас под ръководството на г-жа Дончева. Вокална група „Лира” с ръководител г-жа Костова изпълни песента „Мечта за изгрев”, а детската вокална група към начален курс с ръководител г-жа Иванова – песента „ За България”.

Втората част от програмата беше под надслова „Училище на живота” и се основаваше на идеите за надеждата, доброто, приятелството, обичта и разбирателството. Александър от 2.клас изпълни „Продавач на надежда” от Джани Родари, а Кемалие и Берна от 10.клас – „Песен за доброто” от Недялко Йорданов. С особена притегателна сила въздейства модерният пърформанс – интерпретация на „Митът за пещерата” от древногръцкия философ Платон. Неконвенционалният проект е успешно дело на г-жа Станева и в него се включиха най-много ученици /26 души от 6. до 10.клас/. Интерес предизвикаха също и последвалите две сценки с оригинална анимация от талантливия ни бивш възпитаник Даниел Станчев. В ролята на Юнака от първата сценка „Как изчезнаха многоглавите лами” по едноименния разказ на Марко Ганчев се превъплътиха двама ученици –Тодор и Калин /9.клас/, а ролите на деветте съскащи и бълващи огън глави на ламята бяха изиграни с удивителна артистичност от Анета, Веселка, Димитрия, Габи, Катя и Ивана/2.и 3.клас/. Втората сценка беше драматизация на откъс из „Малкият принц” и ни представи най-съществените уроци в живота –невидими за очите и разпознавани само със сърцето. За пръв път се изявиха чудесни нови актьори: Росена от 7.клас / в ролята на Лисицата/ и Петър от 6.клас /в ролята на Малкия принц/. Вокална група „Лира”показа завидните си умения с още две песни: „Кукла на конци” и уникалното изпълнение акапела на „Вечеряй, Радо”.

Третата част от програмата беше озаглавена „Благослов на Българското училище в Прага” и освен едноименното стихотворение включваше няколко знакови изпълнения. Магията на световноизвестната песен „Притури се планината” беше претворена в художествен танц: „Черни сънища в бели нощи”, изпълнен блестящо от Таня, Даниела, Лора и Ана /9.клас/ и Маги /8.клас/. Поетичните послания на стихотворението „Голямата истина” от Матей Шопкин бяха представени от Берна и Кемалие /10.клас/. Последваха великолепните изпълнения на пиано от Христина Йорданова, бивша възпитаничка от випуск 2004, и друга прекрасна българка – Танита Янкова. Детската вокална група се изяви за последен път с артистично представяне на училищния химн „Училище любимо”.

За финал на програмата послужиха вихрените ритми на танцовия състав „Тони-До” с ръководител г-жа Лазарова. Многобройните участници изпълниха Северняшко, Циганско, Ломско и Право хоро. Приканени бяха да се включат всички в последното хоро и музиката, стиховете, танците и усмивките никога да не свършват!

Българското училище в Прага ще пребъде – като вечен благослов на България и пламенните родолюбци!