Get Adobe Flash player

ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ „АЗ ЧЕТА”

   Вълнуващ бе 31 март 2015 година за първокласниците от БСОУ „Д-р П. Берон. Днес те празнуваха най-важния си ден – Празника на буквите. Този празник  не може да бъде открит в календара, но той идва всяка пролет с песента на птиците и първите пролетни цветя. Това вълнуващо тържество се помни  цял живот, защото децата от 1-ви клас осъзнават, че са направили най-трудната стъпка в живота – станали са грамотни.

Подготовката за него започва от първия учебен ден, когато с трепет отварят букварчето и още от първата му страничка разбират, че ги очаква едно  интересно и вълшебно приключение в света на българската азбука.

Страничка след страничка се запознаваха с нея и се учеха да подреждат буквите в срички, думи и изречения. И колкота повече от тях научаваха, толкова по-знаещи и можещи ставаха. За да дойде този ден, в който с нескрита гордост и много радост всяко първолаче да заяви: „Аз вече мога да чета и пиша!”

В празнично украсената зала, с грейнали лица, първокласниците приветстваха своите гости – г-жа Галя Димитрова, завеждащ консулска служба към Посолството на РБългария, представители на българските сдружения и на българската общност,  директорката - г-жа Мими Михайлова, учителите, децата от втори, трети и четвърти клас, развълнуваните родители.

Г-жа Мими Михайлова  поздрави  малките първокласници с техния празник на знанието, който е обявен от ЮНЕСКО за международен ден на детската книга и литература. Тя изрази увереност, че децата са заобичали книжките и те  ще станат верен техен спътник в живота,  защото „книгата е споделен опит, знание и мъдрост”.

Г-жа Михайлова връчи индивидуалните „златни ключета” към познанието  и първите шарени книжки на щастливите деца с пожелание непрекъснато да  търсят дружбата с хубавата книга.

На днешния  празник  повод за гордост бе и първото място на Десислава Ангелова от 5-ти клас на V-я международен конкурс за детска рисунка „Баба Марта”, организиран от Асоциацията „Български език – роден език” в  Париж.  Директорът връчи наградата на победителката  в категория 11-14 год.- Деси, която представи достойно нашето училище сред над 400 участници от 21 страни.

И всички се потопиха във вълшебството на празника на буквите.

Първокласниците, водени от своята лъчезарно усмихната г-жа Емилия Пейчева, с ентусиазъм и в надпревара демонстрираха своите знания и умения. В ролята на буквичките се представиха Александра, Ванеса, Васка, Иван Недев и Иван Добрев, Ирина, Йордан Мирчев и Йордан Христов, Симона, Радина, рецитираха стихове за буквите, пяха песни, танцуваха.

Със завидни актьорски умения, превъплътени в ролята на приказни герои, на техния вълнуващ празник присъстваха  горските животни (Калина, Габи, Димитрия, Веско, Мартин – деца от 3 клас ), страшният Кумчо Вълчо – Петър от 2 клас, прекрасната Червена шапчица – Преси от 2 клас.

Бяха поканени и други приказни герои – Смешко (Мартин от 4 клас), Незнайко (Ники от 4 клас), Пенчо (Сашко от 3 клас). Публиката бе завладяна и от артистичните умения на Михаела, Богдан и Габриела от 4-ти клас, Яница  от 2-ри клас, Краси от 3-ти клас и разбира се, водещата на празника - Естел от 4-ти клас.

А пощальонът  - Митко от 2 клас, им донесе изненадваща вест – за още един  гост!

На тържеството неочаквано се появи  Баба Яга- Таня от 10-ти клас. Тя пожела да узнае дали децата са послушни и задружни. За нея били много сложни всички знаци, букви, правила и изчисления, но реши да провери дали наистина децата могат да четат и  даде на всяко дете листче с непознат текст. Децата успяха да се справят с поставената им задача и показаха, че вече могат да четат. След това изпитание последва друго – гатанките на Баба Яга, но и с тях децата се справиха безпогрешно.

Вълнуваща бе срещата  на  първокласниците  с Книгата (Дария от 2 клас) и Читанката (Ивана от 4-ти клас). И малчуганите  запомниха тяхната заръка:

„Умни за да порастете, книжки трябва да четете!”

Празникът на буквите бе емоционален, забавен  и неповторим за малките ученици, благодарение на екипната работа на учителите от начален етап – г-жа Емилия Калудова, г-жа Валерия Тошева, г-жа Диана Кръстенова,  които всеотдайно се включиха в подготовката и провеждането на това незабравимо тържество!

Родителите и гостите съпреживяха радостта и вълненията на нашите малки, но умни и талантливи деца, които показаха знания, умения, отговорност и най-вече много емоции. А тяхната госпожа Емилия Пейчева разкри своя професионален усет към детската душа и изпълни празника на буквите с много любов към най-малките ученици на БСОУ "Д-р П. Берон". Празникът „АЗ  ЧЕТА” за децата от 1  клас  бе озарен от   весело настроение, приятни изненади и незабравими моменти! Всяко изпълнение бе посрещнато с бурни  аплодисменти и щастливи усмивки от всички - учители, родители и гости на тържеството.

Първокласниците  показаха, че много добре са се научили вече да четат и пишат, увериха своите  учители, съученици , близки и приятели, че вече са грамотни, че ще бъдат упорити в усвояването на знанията и успешно ще се трудят в бъдеще. Защото да си грамотен не означава единствено да можеш да четеш и пишеш. Това е само началото. Означава и да си жаден за знания, да се стараеш да живееш според поуките, открити в книгите.

Да  пожелаем  на малките ученици да са все така усмихнати, ученолюбиви и с дръзновение да вървят по пътя на знанието. И да помнят, че БУКВИТЕ НОСЯТ СВЕТЛИНА!