Get Adobe Flash player

Направи си мартеница

   

В навечерието на Баба Марта на 27.02.2015 год. в Българския културен институт се проведе работилница „Мартеница” , съвместно организирана от БКИ, Прага и БСОУ „Д-р Петър Берон”, Прага. Дойдоха много гости - малки и големи, млади и възрастни, българи и чехи. Присъстваха г-жа Мими Михайлова, директор на БСОУ, и г-жа Галина Тодорова, директор на БКИ. На работните маси вече сияеха бели и червени прежди, шарени конци и мъниста, а на стените бяха окачени две табла с готови мартеници, изготвени от наши ученици.

  В началото г-жа Луиза Станева, учителка по изобразително изкуство в БСОУ, разказа за една от легендите, свързана със създаването на мартениците, за хан Аспарух и сестра му Хуба и за гълъба, донесъл им надежда и обич. Обясни символиката на цветовете и традициите, които от векове съпровождат този български пролетен празник, и заедно със своите помощнички Виктория и Таня от Х клас и Маргарита от ІХ клас, демонстрира различните начини за изработване на мартеници – усукването на конците, правенето на пискюли и топчета, на Пижо и Пенда.

  Гостите с въодушевление насядаха около масите и с помощта на насърчителните думи и сръчните ръце на Маги, Вики и Таня започнаха да майсторят. Атмосферата в работилницата беше уютна, пълна с усмивки и хармония. Беше приятно да се види радостта, с която някои от участниците оглеждаха първата си мартеница, а други с мил спомен за детството си и за България си нарочваха на кого ще я закачат с пожелание за здраве и късмет.Всички останаха доволни, защото можаха да си отнесат красиви, собственоръчно изработени , оригинални мартенички. А на тръгване г-жа Станева им напомни : „...и да не забравите като видите щъркел, лястовица или цъфнало дърво да вържете мартеницата си на някое клонче, обсипано с цвят...изобилие и красота да има - и за вас , и за дърветата...”.