Get Adobe Flash player

България в дланта и в сърцата на нашите ученици

        Всеки ученик носи България в дланта и в сърцето си. Родината ту се уголемява и придобива размерите на гигантска,  необятна планета, ту се смалява и трепка невидима в поривите,  мечтите и надеждите ни.  Всеки ученик от Българското училище в Прага се гордее със своята татковина, пази я и сътворява като свиден образ  на свещената майка-земя.

      Тази година в БСОУ „Д-р Петър Берон”, съвместно с Карловия университет, беше проведен конкурс  на  тема „България в дланта ми”, посветен  на най-светлия и  свят за всички българи по света празник –   24 май.   Бяха отличени следните ни талантливи ученици:

Първа награда – Пламена  Светославова Петрова  /6.клас/;

Втора награда – Таня Маринова Тодорова /10.клас/

Трета награда – Веселин  Веселинов Стаменов  /6.клас/

По случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост на 21 май Посолството на Република България и Българският културен институт в Прага организираха празничен концерт. Проявата се осъществи в сътрудничество с Нов български университет и с подкрепата на Национален фонд „Култура”. На тържеството бяха поканени  най-изявените ученици от нашето училище и техните преподаватели.

   По време на събитието посланик Лъчезар Петков връчи наградите на  отличените в конкурсите за превод и есе студенти българисти от Карловия университет, Масариковия университет и унивеситета в Пардубице, както и на учениците от БСОУ „Д-р Петър Берон”.

     Почетна грамота на Министерството на културата на Република България за принос в популяризирането на българската култура бе връчена на д-р Елена Крейчова, дългогодишен преподавател в Масариковия университет в Бърно.

    Талантливите млади изпълнители Ана-Мария Янакиева и Траян Костов, студенти в  НБУ, и пианистът, композитор и преподавател Юлиян Янев изпълниха български песни, авторски композиции, поп и джаз импровизации.

     Поканените ученици и учители от Българското училище в Прага останаха очаровани от блестящите  музикални изпълнения и от радушния прием на любезните домакини