Get Adobe Flash player

Успехът през погледа на посланик Лъчезар Петков

      Успешният човек е пълноценна личност.  Той върши онова, в което е най-добър; той е силен и смел;  амбициите му са благородни и почтени; той е щастлив човек, защото  обича и уважава другите хора. Успехът е не само шанс, а е потребност и хармония на човешкия дух – това са малка част от посланията към младите хора на Негово Превъзходителство  г-н Лъчезар Петков, извънреден и пълномощен посланик на Р България в Чешката република.

   Срещата на учениците и учителите от БСОУ „Д-р Петър Берон” с този бележит дипломат, притежаващ над 30-годишен професионален опит, се състоя на 3.06.2015 год. от 13.00 часа в Актовата зала на училището. Учениците от осми до единадесети клас очакваха с нетърпение своя висок гост. В уводните си думи директорът, г-жа Мими Михайлова, представи идеята и целта на инициативата „Работилница за успех”: всички минаваме през различни етапи в своя живот и си задаваме въпроси за целите, които сме си поставили, за смисъла на труда и усилието, за успеха и щастието... За да разберем успешния човек,  е необходимо да влезем в неговите обувки и да се опитаме да изминем неговия път. Г-жа Михайлова  се обърна към госта ни, дипломат от кариерата, с молба да открехне вратата на своята работилница и да ни покаже как е постигнал  своите успехи.

    Негово Превъзходителство г-н Лъчезар Петков благодари за любезната покана и подчерта, че идва тук, в Българското училище, не за първи път и винаги е  воден от нещо много силно – младите хора.  С присъщата си усмивка и благодушен поглед г-н Петков разказа своята житейска история, за да даде отговор на главния въпрос – защо прави това, което прави в момента. Той разясни особеното значение на училището, което е завършил – Английската гимназия в София. Имал е преподаватели англичани, които  идват от „друг свят” и имат по-различен поглед. Още тогава се е зародило желанието му да види сам този друг свят. Бил е най-успешен в хуманитарните науки /особено история/, а се е изявявал в спорта /гребане/ и в театралната самодейност /участието му в училищния драмсъстав е свързано с ежегодни традиционни гастроли на Шекспирови пиеси и само една – на Оскар Уайлд.../

   С признателност и уважение към различията г-н Петков разкри безспорните шансове за успех, които му дават и последвалите четири висши образования.  Първото е в УНСС , София – все още си спомня за първия изпит по висша математика /съкратил живота му поне с няколко години!/, за последвалата школа за запасни офицери в Плевен, за изпите  към Министерството на външните работи, за Дипломатическата академия в Москва, където се обучава  като специалист по двустранна дипломация. След това отново спечелва конкурс и заминава да учи, този път в Лондон по програмата Know-How. Последното му образование е в Харвард /Kennedy School/  –  един от най-престижните университети в света.

      Посланик Петков разказа с  особена радост и артистична изразителност за своите дипломатически мисии. Първият му мандат е бил в Малта, където почти всеки ден след работа активно е усъвършенствал и сърфа. След това – в САЩ, първо във Вашингтон като заместник-посланик, а после е изпратен в Ню Йорк; там   работи за създаването на Българското генерално консулство. Обясни колко важно е да намериш как да привлечеш вниманието на големите инвеститори към България. Той постига това с концерти и изложби на млади български таланти.  В политиката няма „не”, заяви г-н Петков, важното е да намериш индивидуален подход към всеки един от опонентите и да го убедиш, че нашата гледна точка е по-добрата и е по-изгодна и за другата страна...Разказа ни за мисията си във Варшава, където е бил запленен от невероятния дух на Полша и  от изключително интересното според него явление „Солидарност”.  Сподели още и незавършените си омайни впечатления от красивата Прага и от Чехия, чиито забележителности  и замъци все още не е успял да обходи и разучи докрай...

      Г-н Лъчезар Петков успя да ни  убеди, че със сигурност е успял човек, щом продължава да прави това, за което е учил и което обича да прави. За него в това е тайната на успеха – в непрекъснатото самоусъвършенстване; като научиш един език, започваш друг. /Той лично знае шест, а сега учи следващия.../ За всеки човек е важно да развива това, в което е силен и което му е интересно. Според него всеки има шанс – най-същественото е да се улови хармонията на нашия дух и да се следва зовът на любовта – като позитивна нагласа и благосклонно отношение към другите: да обичаш красивото, доброто, благородното – онова, което ти харесва...

     Многобройни бяха въпросите на заинтригуваната аудитория: коя държава и кои градове най-много му харесват, важно ли е чувството за хумор в дипломацията, каква е ролята на късмета, кое от всичките  образования най-много му опонира, как влияе успехът на личния живот, как е преодолявал най-трудните си изпитания и т.н.

    На всички въпроси г-н Петков отговори сладкодумно, изчерпателно и с артистичен хумор, като на скептичния въпрос на Калин Георгиев от 10. клас „А били ли сте в Северна Корея!?” отговори многозначително: „О, да! Бил съм!!!” и разказа случка за корейските деца...Аудиторията беше покорена не само от интелекта, ерудицията, богатия професионален и житейски опит на посланик Петков, но и от позитивното му отношение към нашето училище.

   Директорът г-жа Михайлова благодари на Посланика за проявената отзивчивост и  за споделените знания и мъдрост. Тя изрази увереност, че подобни срещи са от значение за всички нас – ако искаме да постигнем своята цел, е добре да открием онези хора, които вече са били там, да беседваме с тях, да проучим техния път и стратегия… И всеки може да сбъдне мечтата си, защото всеки носи в себе си гените на успеха.