Get Adobe Flash player

24 май – празник на българската духовност

      Епохалното дело на Светите равноапостоли Кирил и Методий процъфтява в България. България е спасителната земя, където през 886 г. Кирило-Методиевите ученици намират радушен прием и държавна опора от княз Борис. Тук са основани двете школи – Преславската и Охридската, които поставят основите на старобългарския език, на старобългарската книжовност и на славянската цивилизация.
Горди сме, че делото на двамата велики първоучители е покълнало в нашата прекрасна земя, благоухаеща на рози и здравец. Тръпнем с Вазовите думи, „че и ний сме дали нещо на светът/ и на вси словене книга да четът”. Kнижовната мощ на тези „звезди върху славянский мир” продължава и през вековете да ни дарява с духовни сили и културен разцвет.

                             Свещена е славянската азбука!
                             Благословен е българският език!


      С този девиз на 24 май от 14.00 часа във великолепно украсения салон на Българското училище в Прага се проведе тържеството по случай Деня на славянската писменост и българската просвета и култура. Празникът съчета и друго знаменателно събитие в училищния ни живот – изпращането на абитуриентите от випуск 2017.
Гости на тържеството бяха Негово превъзходителство г-н Лъчезар Петков, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Чешката република, директорът на Българския културен институт г-жа Галина Тодорова; завеждащ консулска служба в Посолството г-жа Галя Димитрова, представители на българските организации в Чешката република.
      Програмата беше открита с „Химна на Св.Св. Кирил и МетодиЙ”, придружен с видео. Водещите Мирослав Василев и Цветан Лазаров от 10. клас изказаха прочувствени слова за свещеното дело на славянските първоучители. На фона на внушителната музика на Йоан Кукузел Ангелогласния те изпълниха рецитации на откъси от блестящи образци на старобългарската литература: „За буквите”, „Проглас към Евангелието”, Пространно житие на Кирил, „Азбучна молитва” и др. Последва видео към песента „Слава на Св. Св. Кирил и Методий”, след което учениците от 6. клас Светослава Флоренцова, Николай Стоянов, Ивана Папардова и Мартин Радев издекламираха стихове от съвременни поети. Малките азбукарчета от 1.клас се изявиха също с рецитация и с песничката „Буквички”. Под акомпанимента на акордеон от ръководителя г-н Росен Михайлов вокална група „Лира” изпълни две народни песни: „Мятало Ленче ябълка” и „Ай да идем, Яно”, като втората заплени публиката с великолепния глас на Ивана Папардова и синхронното изпълнение на всички участници в хора.
    Идейно и емоционално наситено беше поздравителното слово на директора на училището г-жа Таня Борисова. Тя очерта значението на 24 май като празник на българската просвета и култура и произнесе вълнуващи послания, че „писмеността е вечният ни завет, запазил ни през вековете” и „единствено духът на знанието крепи човека до сетния му дъх”. С топли думи приветства най-малките ни ученици – гордите любопитковци от 1. клас и най-големите ни възпитаници – прекрасните абитуриенти. Г-жа Борисова благодари сърдечно на родителите за избора на Българското училище в Прага и за доверието им към учителите, които държат факела на знанието.
Посланик Петков също изказа прочувствено слово за празника, като приветства първо родителите, които са отгледали и възпитали тези чудесни деца, после учениците и накрая учителите, пред чиито самоотвержен труд „сваля шапка”. Той подчерта, че държавата е винаги зад тях и че той лично ще продължи да подкрепя всички плодотворни инициативи на Българското училище в Прага.
    Дойде ред на наградите. От тази година беше въведен от г-жа Борисова нов училищен ритуал: всички имена на ученици, наградени с похвали и грамоти през учебната 2016/2017 г., бяха обявени от нея именно на този най-светъл и лъчезарен празник – 24 май, а връчването им тя предостави на Негово превъзходителство г-н Петков. Въздействието на ритуала – и върху наградените, и върху публиката, беше изпълнено с патос и запомняща се артистичност: посланик Петков намираше най-подходящите топли думи към всеки отличен участник /и от малките, и от големите/, а сърдечните им ръкостискания бяха увековечени със снимки.
    Удостоени с похвали, грамоти и предметни награди бяха следните ученици:
1. За отличен успех и активно участие в училищния живот получават похвала и грамота и специалната награда на директора:
1.1. Калин Георгиев от 12.клас
1.2. Виктория Тодорова от 12.клас – и втора награда за рисунка в международния конкурс „Аз съм българче”.
2. За отличен успех и активно участие в училищния живот получават похвала и грамота:
2.1. Георги Георгиев от 11. клас. Заедно с това Георги получава и първа награда в литературния международен конкурс „Аз съм българче”.
2.2. Александър Кръстенов от 8.клас – и втора награда за рисунка в международния конкурс „Аз съм българче”
2.3. Веселин Стаменов от 8. клас
2.4. Мартин Радев от 6. клас
2.5. Светослава Флоренцова от 6. клас
3. За активно участие в училищния живот получават похвала и грамота:
3.1. Цветан Лазаров от 10. клас
3.2. Мелиса Зия от 10. клас
3.3. Мирослав Василев от 10. клас
4. За активно и цялостно участие и отлично представяне в училищния живот получат похвала и грамоти следните класове:
1. клас; 2. клас; 3.клас и 4. клас
5. За активно участие и отлично представяне в училищните и извънучилищни изяви получават похвала и грамоти:
-Вокална група „Лира”
-Танцов състав „Тони-До”
6. В училищния конкурс за най-оригинална мартеница са наградени следните ученици:
6.1. Първо място – Ема Кръстенова от 1. клас
6.2. Второ място – Елена Димитрова от 1. клас; Мартин Радев от 6. клас
6.3. Трето място – Ванеса Веселинова от 3.клас; Емел Джумалиева от 5.клас; Аделина Бенчева от 9. клас
7. В международния конкурс за рисунка „Аз съм българче” са отличени и други ученици от нашето училище:
Втора награда – Йоана Тодорова от 6.клас; Габриела Славова от 9. клас
Трета награда – Анита Ангелова от 8. клас; Микаела Рубинова от 8. клас и Пламена Петрова от 8. клас
Преди няколко дни от Държавната агенция за българите в чужбина получихме радостната новина, че двама ученици от нашето училище са отличени в международния конкурс за рисунка „България в моите мечти” 2017:
-Първо място – Фабиола Сандева от 8. клас
Второ място – Димитър Папардов от 5. клас.

     След обичайното оживление в залата публиката отново притаи дъх в следващата част от празничната програма, посветена на изпращането на абитуриентите от випуск 2017. Специален поздрав към тях отправи модерната денс-формация на училището – група „For ever” с ръководител Силвия Рубинова от VII клас. Със стихотворението „Човек” от Александър Геров зрелостниците бяха поздравени от трима ученици в VIII клас /Любомир, Веселин и Александър Кръстенов/. Последваха изпълнения на два фолклорни танца от танцовия състав „Тони-До” с ръководители Цветан Лазаров и Мелиса Зия от 10. клас: малките се изявиха с добруджанска ръченицa, а големите – с бавна, тежка песен от Тракийска област. Всички танцови изпълнения бяха подготвени с изключителен ентусиазъм от участниците и под вещото ръководство на г-жа Валентина Лазарова. Публиката ги посрещна с бурни овации. Атмосферата се зареди с възторжено настроение и очакване.
Последва финалната част от програмата: водещите поканиха на сцената нашите прекрасни момичета и момчета от випуск 2017. След тях излязоха учениците от 11.клас, които направиха презентация за всеки един от абитуриентите и отправиха към тях топли приветствия. От името на зрелостниците се изказа Тодор Ангелов, след което красивата Кристин Трифонова изпълни символичния ритуал по връчване на Ангелчето на знанието от XII на XI клас. Вълнуващо и сърдечно беше словото и на техния класен ръководител г-жа Снежана Тасковова. Г-жа Мария Захариева, председател на сдружение „Възраждане”, приветства зрелостниците и им поднесе подаръци. Програмата завърши с трогателно сбогуване на абитуриентите с учителите и с любимото училище.
Празникът отекна дълбоко в сърцата на всички като триумф на българската духовност, сила и младост – в миналото и днес.