Get Adobe Flash player

Фестивал на малцинствата в гр. Усти над Лабем

                По покана на земляческата организация на българите в гр. Усти над Лабем, художествените състави на училището взеха участие в III фестивал на малцинствата в града на 19.05.2017 г.
Подготовката за мероприятието отне немалко часове. Големи бяха очакванията и емоциите, свързани с представянето на вокалната група "Лира", което вече смело може да се нарече "хор", и танцовата група "Тони-До".
Още с появяването си на площада момичетата привлякоха вниманието на публиката с народните носии и рокли с орнаменти от българска бродерия. Същото се отнася и за двете момчета, принос към изпълнението на вокалната група. Представени бяха четири български народни песни от различни краища на страната със съпровод, а едната песен от Трънско бе изпълнена акапелно. С овации бе посрещната родопската песен със солистка Ивана Папардова от 5 клас. Накратко казано, цялата програма увлече публиката, която ръкопляскаше в такт и подкрепяше изпълненията. Дори водещият програмата, известен журналист от телевизията, взе кратко интервю на сцената от ръководителя на вокалната група, г-н Росен Михайлов.
Момичетата от танцовия състав се представиха с женски танц. Танцът въздейства много нежно и женствено, беше преживяван от всяко едно момиче. Това беше внушено много силно и на публиката. В не едни очи се появиха и сълзи. Трябваше танцьорките да се качат отново на сцената и де се поклонят. Теодора Младенова обясни на присъстващите смисъла и посланието на танца.
Слънчевото време, приятелската атмосфера, сърдечността на местните граждани, грижите от българите от Усти над Лабем превърнаха този петък в незабравим ден за учениците от БСУ "Д-р Петър Берон". Сред ромските изпълнители, учениците от Руското училище в Прага, музиканти от гръцки, унгарски, еврейски, украински и други изпълнители, младите представители от българското малцинство в Чешка република, нашите ученици, не отстъпваха по музикалност, темперамент и усет към танца.
Похвала заслужават всички участници за труда, желанието и интереса към българския фолклор! Благодарност към ръководителите: г-н Росен Михайлов, г-жа Валентина Лазарова и Мелиса Зия- ученичка от X клас.
Не може да не се съгласим с думите на посланик Лъчезар Петков, че е чудесно, когато се срещат различни култури и още по-добре е, когато в това участват млади хора.

Видео 1:    Тук....
Видео 2:    Тук...
Видео 3:    Тук...