Get Adobe Flash player

Незабравим ден с Баварските перли

Бавария е едно от най-красивите кътчета на Германия – с приказни замъци, блестящи с  разкош и величие, с прекрасни и  богато украсени паркове и градини, с удивителна природа.  Тя кани  и омайва туристи от цял  свят, готова да им разкрие своите тайни, привлича  любознателните с интересната си история,

Малка група ученици от 8-ми и 10 –ти клас, заедно със своя ръководител и природовед, преподавателя по география и икономика – Марияна Димитрова, използваха почивния ден – 06.05. 2017 г., за да опознаят красотите и историята на съседната страна на Чехия – Германия.

Еднодневната екскурзия бе проведена до 3 града, с три крепости в най-голямата и развита немска провинция – Бавария.

Първото място, което посетиха бе историческия град Кулмбах, който има добро разположение в планинска долина, при вливането на Бял и Червен Майн. Учениците разгледаха издигащата се над града крепост Пласенбург, построена в 1340 г. и принадлежаща на маркграфовете фон Бранденбург-Кулмбах. В един от 4-те музея са изложени 300 000 оловни фигурки, пресъздаващи различни сцени и сюжети от важни исторически събития.

По-малкият град Кронах с около 17 хил. жители, е разположен от двете страни на река Хаслах, също впечатли учениците не само с ренесансовите си постройки, кметството, параклиса, посветен на Св. Ана, но и намиращата се над него крепост Розенберг от 12 век. Крепостта привлича със своята архитектура и множество стилове –романски, готически и др. Дълго време е принадлежала на бамберските епископи, а от 19 век е под баварско управление. Крепостта е не само символ на отбраната на жителите в тия 750 год, но и символ на града.

Най-впечатлени останаха учениците от града Кобург. Погледите бяха привлечени от масивна крепост, издигаща се в източната част на града – Източен Кобург. Заобиколенa с три защитни стени на различни нива, тя достига своята военна мощ в 16 век. Крепостта никага не е била превземана и е била главно седалище на херцозите от рода Сакс-Кобутгготски. Малката група ученици нямаше проблем с превода от чешки на български език. Те показаха своите знания, усвоени в часовете. Някои от историческите термини ги затрудняваха, но смисълът на превода не можеше да бъде променен. Учениците не бяха изненадани от разказът на екскурзовода, че от тоя род произлизат много европейски династии, включително и наследникът на цар Фердинанд – българският цар Симеон Сакс- Кобургготски. В центъра на града те видяха паметник на принц Алберт, ренесансовото кметство и множество сгради от този стил.

Тръгнаха си огорчени. Слънчевият ден бе помрачен от това, че много история остана неразкрита. Какво са 7 часа престой за опознаването на  три толкова красиви града? Но искрицата е запалена, а желанието им е да имат възможност отново да посетят тези баварски перли, да се слеят с атмосферата на средновековието и да станат превъплатени херцогини и кралици.

След ден, изпълнен с толкова много  впечатления, се отправиха към дома, очаровани от чутото и преживяното по време на тази прекрасна Баварска приказка.