Get Adobe Flash player

24 май и изпращането на випуск 2014

       Празниците ни свързват и обединяват в миговете на хармония и радост. Приятелите идват и си отиват, но остава неуловимото усещане за красота и обич, очарованието на взаимното разбиране  и щастливото единение –  тук заедно в Българското училище.

    На 24 май в многоцветно украсения салон на БСОУ „Д-р Петър Берон”  бяха чествани три емблематични събития: Денят  на славянската писменост, завършването на първокласниците и изпращането на абитуриентите. Гости на тържеството бяха г-жа Галя Димитрова, консул в Посолството на РБългария в Чехия и г-н Кирил Беровски, председател на Българската културно-просветна организация в град Прага. 

  Програмата беше открита в 16.00 часа с тържествения „Химн на Св. Св. Кирил и Методий”, изпълнен от вокална група „Лира” под ръководството на г-жа Радосвета Костова. Първата част  беше посветена на  апостолската дейност на  Солунските братя, на непреходното значение на славянската азбука и на българската книжовност. Водещите Гергана и Кристиан от 11. клас изпълниха вълнуващи откъси от „Проглас на евангелието”, „За буквите” и Пространното житие на Константин-Кирил.  След презентацията на Славянските първоучители и техните ученици в България прозвуча Химнът на Европейския съюз, а на подобаващ музикален фон бяха изпълнени    изразителни рецитации на стихове от български поети.  В края на тази част  Борислав Трифонов  представи презентацията, отличена със СПЕЦИАЛНА НАГРАДА на конкурса по случай 50-годишнината от обявяването на българския национален химн „Мила родино”  /дело на Анна Петрова и Борислав Трифонов от 9.клас/.

  Прочувствено слово  произнесе директорът на училището г-жа Мими Михайлова. С присъщите си финес и артистичност на поет и литератор тя изказа всеобщото вълнение от светостта на празника, посветен на епохалното Кирило-Методиево дело, на величието и мощта на българското слово, просвета и култура.   Г-жа Михайлова поздрави сърдечно щастливите ни азбукарчета с успешното им завършване, а после отправи топло и жизнерадостно  приветствие  към достолепните ни абитуриенти.  Накрая тя обяви наградите на отличените в различни конкурси невероятни  ученици на Българското училище в Прага. От конкурса по изобразително изкуство на Държавната агенция за българите в чужбина  на тема „България в моите мечти”  сред 800 рисунки на участници от  19 държави ПЪРВО МЯСТО  /в категория 10-14г./ печели Яна Маркова /6.клас/. В категория 6-9г ВТОРО МЯСТО печели Красимир Йорданов /2.клас/. На детско-юношеския  литературен конкурс „Стефан Гечев”, организиран също от Държавната агенция за българите в чужбина сред 208 участници от 19 страни  Поощрителна награда печели Пламена Петрова  /5.клас/ - с лирична проза с акростих „България и моят свят”. Грамоти за отличен успех и за активно участие в живота на училището получават Силвана Стойчева /12.клас/;  Маргарита Синапова /8.клас/ и Калин Георгиев /9.клас/.   На конкурса за компютърна рисунка  „Творчество без граници” ЗЛАТЕН МЕДАЛ  печели Емилиан Димов /8.клас/; СРЕБЪРЕН МЕДАЛ – Маргарита Синапова /8.клас/ и БРОНЗОВ МЕДАЛ – Виктория Вълчева /6.клас/. Грамоти за компютърна рисунка получават още  Ивета Илиева /5.клас/, Александър Кръстенов /5.клас/ Яна Маркова /6.клас/ и Мима Андонова /7.клас/. Наградите на талантливите ни ученици са радост и гордост за всички!

   Втората част от програмата беше посветена на първи клас:  нашите най-малки любопитковци  се представиха гордо и артистично  с две  песни /”Първокласно” и „Високи сини планини”/ и с хубави детски стихчета за родината, училището и предстоящите игри през ваканцията. Засмените дечица  се почувстваха невероятно щастливи и подкрепяни от любимата си учителка г-жа Валя Иванова, от умилените си родители и от погледите на толкова много усмихнати хора.

    Празникът продължи със следващото знаменателно събитие:  изпращането на абитуриентите.  Водещите поканиха прекрасните момичета и момчета от випуск 2014 да излязат на сцената. Беше подготвена чудесна програма от 11.клас:  Гергана изказа образно, емоционално, мъдро и  поучително слово. „Мили Силвана, Ива, Николай, Константин и Георги!...Днес вие затваряте един етап от живота си и поемате предизвикателствата на света. Вероятно  това, което  чувствате днес е като състояние след прочит на хубава книга – получил си знания и духовни ценности и това ти дава увереност, но същевременно носталгично съжаляваш, че книгата няма още малко продължение...Сега вие се качвате на влака, който се движи без разписание. Никой не може да каже какво ви очаква...затова бъдете дейни и смели. Това място днес тук вече се превръща във ваше минало, то ще започне да се смалява, защото влакът е в постоянно движение. Погледнете го с цялата благодарност, на която сте способни, защото оттук ще тръгват най-хубавите ви спомени и най-успешните ви начинания...” На фона на модерно озвучена презентация със снимки единайсетокласниците представиха  оригиналните житейски и творчески портрети на абитуриентите.  Бяха им раздадени специално изработени от 11.клас и определени от компетентно жури ленти за отличия: Мистър Спортист, Мистър Музикант, Мис Блондинка и дори Мис и Мистър – Двойка на випуска. За финал послужи поздравът на  Тансу за успешно приемане на новите предизвикателства... Развълнуваните абитуриенти благодариха на своите приятели от 11. клас и им предадоха Ангелчето на знанието.  Николай, Константин, Ива, Георги и Силвана изказаха свои прощални слова  към преподавателите и училището.  Впечатляващо беше изказването на класния им ръководител   г-жа Валентина Лазарова, в което оживяха в стихове и проза образите на нейните възпитаници, обрисувани с обич и  с  чувство за хумор.  Последва сърдечно приветствие от  Таня  Тодорова /9.клас/, която  подкани всички да се включат в игривото хоро на танцовия състав  ”Тони-До”.  Под звуците на „Приятел” /група Респект/,  „След 10 години” /ФСБ/, „Клетва” /от филма „Вчера”/ и клиповете на „Революция Z”  абитуриентите се сбогуваха с учителите, приятелите и се вричаха да останат завинаги с нас.

Мили момичета и момчета от випуск 2014,

Съхранете феерията на радостта, магията на  словото и

 живото сърце на България в нашето училище!

Успешен старт в новия ви живот  и

 НА ДОБЪР ЧАС!