Get Adobe Flash player

XXIII международен фестивал на детските хорове

Вдъхновено беше участието на вокална група „Лира” от БСОУ “Д-р Петър Берон” в XXIII международен фестивал на детските хорове, който се провежда ежегодно в Руското училище. Тази година събитието се състоя  на 9 април от 18.00 часа в залата на училището.
Концертът беше открит от  хора на  Музикалната школа на град Пршибрам с диригент Ева Качеркова.  Те изпълниха   игриви и жизнерадостни  песни и завършиха с оригинална интерпретация на „
Impossible”.

    Децата от Френския лицей  бяха ръководени от двама диригенти : г-жа Ева Криз и г-н Сирил Освалд. Те представиха фрагменти от мюзикъл за нотите и се изявиха с освободено артистично поведение.

     Трети по ред на сцената излязоха чудесните момичета от вокална група „Лира” на БСОУ „Д-р Петър Берон” с новия си диригент г-жа Радосвета Костова. Изпълнени бяха  три  напълно различни по настроение, тоналност и ритмика песни. Първата беше ”Мечта за изгрев”  и облъха публиката с нежността на детските копнежи.  Като талантливи солистки  се изявиха Яна Маркова /6.клас/ и Маргарита Синапова /8.клас/. Втората песен „Кукла на конци” зададе нови закачливо-игриви  тонове  и предизвика сърдечни усмивки в залата. Особено силно впечатление създаде третата песен „Вечеряй, Радо”: в нея се включи г-жа Костова с великолепния си глас  и изпълнението акапела беше наистина изумително. Публиката  беше разтърсена от завладяващата емоция и покоряваща стихия на музикалното съвършенство.  Песента  е изключително точен избор във връзка с благотворителността и  съпреживяната болка.

   Последната изява беше предоставена на  хора на Руското училище с диригент  Инге Мертке и пианистка Людмила Шеншина.  Песните им бяха пропити с радост, патриотична гордост и обич.

     Директорът на Руското училище г-н Сергей Саломахин  покани всички участници и техните ръководители на сцената – бяха им връчени почетни дипломи и сувенири.  Той благодари за прекрасния концерт и предаде  събраната сума от продадените билети на представителя на  детския  санаториум в  Буковани. За финал беше изпълнена обща песен за музиката, дружбата и децата по света. 

      XXIII  международен хоров фестивал се превърна в празник на радостта, мечтите и  приятелството, а вокална група „Лира” доказа  достойното място на БСОУ „Д-р Петър Берон”на международния детски подиум.