Get Adobe Flash player

ДЕНЯТ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Една от най-светлите дати в българския календар е 1 ноември – Денят на народните будители.

В националния ни пантеон се вписват много заслужили българи, оставили ярка следа в нашите съдбини, държавност и духовност, в борбите за църковна независимост, просветни и обществени дейци, класици в литературата и изкуството.

Техните имена и духовни подвизи си припомниха днес и учениците от Българското училище. Директорът, г-жа Мими Михайлова, поздрави всички ученици и учители по случай деня на българските будители.Тя обяви и резултатите от конкурсите на V фестивал на българите по света „Аз съм българче“, на които ученици от Българското училище са се представили отлично, завоювали първите места във всички възрастови групи.

Г-жа Снежана Тасковова връчи наградите на отличилите се участници в конкурсите, организирани от Държавната агенция за българите в чужбина, проведени през уч. 2012/2013 година.

Под ръководството на г-жа Мария Носикова учениците от 9-ти клас подготвиха една различна, интересна и силно въздействаща презентация, поднесена умело от водещите Калин Георгиев, Ралица Маркова и Борислав Трифонов, ангажирайки вниманието на всички присъстващи.

Всеки клас трябваше да се досети за видните водачи на народа, представени чрез техните дела и портрети. Така учениците по забавен начин сами участваха в презентацията, отговаряйки на въпроса „Кои са народните будители?“

Това бе един урок по родолюбие, който учи да помним миналото си и да не забравяме онези, за които думата идеал е значела много, а родината е била голямата любов и смисъла на живота им.