Get Adobe Flash player

Коледни вълшебства

Коледа е празник на надеждата и благопожеланията, на чудесата, които блесват като внезапни светкавици в душите ни, за да ни озарят със сиянието на добротата и радостта. Коледа е един от най-обичаните и почитани празници, в който са вплетени магическите нишки на вечността – от древните езически вярвания за кръговрата в природата и раждането на новото слънце до християнския мит за Рождество Христово; от далечното минало на гръко-римската античност до устоите на съвременния глобален свят; от обичаите на дедите ни, свързани с раждането на Млада Бога до копнежите на детските сърца днес и утре. Празник на хиляди надежди, сбъднати мечти и вълшебства!

Коледа е любим празник и за Българското училище в Прага. Тази година честването му се състоя на 19 декември от 13.00 часа и по традиция започна с благотворителен Коледен базар. Магията на празника се внушаваше още с влизането в сградата, чиито стени, стаи, коридори сияеха от необичайното великолепие на коледната украса: поздравяваха ни с усмивки приказни зимни феи, снежинки, дядоколедовци, еленчета, сърнички, зайчета, снежни човечета и всички най-добрички вълшебни същества, изскочили от детските приказки, за да долетят специално при нас . Актовата зала едва успя да побере „щандовете” на всички класове, отрупани с всевъзможни лакомства и вкуснотии: банички, сладкиши, кексчета, тортички, пасти, соленки, питки, тутманици, баклавички, щрудели... а също и картички, свещници, вазички, суровачки и най-красиви и причудливи творения на грижливите детски ръчици. Вълшебството на коледната атмосфера беше последователно зареждано от хубавата музика и чудесните презентации на Есин, Семра, Берна, Кемалие и Тони от 10. клас , както и на Борислав от 9. клас.

Втората и централна част на празника беше Коледното тържество, което се проведе във великолепно декорирания просторен салон на БСОУ „Д-р Петър Берон”. На импровизираната сцена имаше традиционна българска стая, детска люлка, огромна елха, огнище, дори бъдник, по който се очакваше да слезе Млада Бога. Двамата очарователни водещи – Тансу и Кристиан от 11. клас откриха тържеството с встъпително слово за уникалността на събитието и дадоха думата на директора на училището г-жа Мими Михайлова. Тя представи уважаемите гости: г-жа Горяна Ленкова, временно изпълняващ длъжността Посланик на Р България в Чешката република, г-н Христов, представител на Българската културно-просветна организация в Прага, г-н Петър Попов, председател на Училищното настоятелство. Г-жа Михайлова отправи топло приветствие към всички присъстващи и изказа специална благодарност за получените дарения: от Българското посолство /под формата на подаръци за децата от първи и втори клас/ и от Българския клуб. Тя пожела на всички да съхранят светостта на празника и упованията за по-добро общо бъдеще.

Последва сценката „Възстановка на Коледен и новогодишен обичай”, подготвяна дълго време, с изключителни усилия и с огромен жар от учениците в начален курс под ръководството на всеотдайните им учителки – госпожите Тошева, Пейчева, Кръстенова и Иванова. Малките артисти и трите красиви орисници /Таня, Лора и Даниела от 9.клас/ се представиха чудесно и заслужиха овациите на публиката. Вдъхновени бяха изпълненията ха вокална група „Лира“ под диригентството на госпожа Захариева. Водещите Тансу и Кристиан повишиха градуса на напрежението, като призоваха децата да извикат заедно дългочакания Дядо Коледа. Добрият старец /тази година в ролята му се превъплъти Николай от 10. клас/ остави тежкия чувал с подаръците и седна до елхата, наобиколен от най-смелите палавници.

Следващото изпълнение беше инициатива на Ученическия парламент. На сцената излязоха председателят Кемалие от 10. клас, нейните „асистенки” Семра, Есин, Берна и Тони и избраният от тях артистичен водещ Калин от 9. клас. Те съобщиха наградите от конкурса за най-добра коледна украса на класната стая, като подчертаха, че журито е било много затруднено тази година поради нарасналите творчески изяви на учениците. Трето място си поделят втори, девети и десети клас /награда – по една голяма кутия шоколадови бонбони/; второ място е присъдено на трети клас /два големи сладкиша и календар/, а първо място печелят безусловно децата от четвърти клас, като получават две огромни торти и два големи календара. Интерес предизвика и Коледната томбола с не особено затруднителни въпроси, но пък с много разнобразни / и вкусни!!!/ награди.

Подаръци за най-малките раздаде и най-добрият старец на света –засменият Дядо Коледа, който подчерта, че не е забравил и големите: техните торбички с лакомства е оставил в класните им стаи. Празникът завърши с традиционните изкусни изяви на танцовата група. Във вихъра на хората се включиха и други ученици, учители, родители, гости.

Коледният празник донесе на всички приповдигнато настроение на споделена радост, веселие и сбъднати желания. Тайната на Коледната магия е в крилата на добрината – невидима, но всесилна.

Нека да съхраним тези вълшебства през цялата Нова година!

Да сме живи, здрави, умни и красиви!

Да сме всички заедно – мъдри и щастливи!