Get Adobe Flash player

СРЕЩА С ПИСАТЕЛЯ СТЕФАН КИСЬОВ

Всяка среща с добър човек се превръща в свиден празник на душата. Всяко съприкосновение с талантлив автор е докосване до вечността, от което бликва несекващ извор на жива вода, на обич и вяра, сила и красота.

Несекващ извор на жива вода, на обич и вяра, сила и красота. На 11 .11.2013 г. учениците и учителите от БСОУ „Д-р Петър Берон” се срещнаха с писателя Стефан Кисьов, който от началото на 2012г. живее и твори в Прага. Срещата се състоя в Актовата зала на училището и беше открита с топли думи към госта и към учениците от директора госпожа Мими Михайлова.

Творческият облик на писателя беше представен от г-жа Болчева. След припомнянето на най-важните моменти от житейската и творческата му биография тя се спря на три от знаковите му романи: „Не будете сомнамбула” /2000 г./, „Екзекуторът” /2004 г./, за който получава голямата награда на фондация „ВИК” и „Тайната на рицаря Капулети” /2011 г./. Бяха очертани двата основни, неизчерпаеми в различните си проявления художествени образи: страховитата фигура на невинния Екзекутор – фокусник , мечтател, летец, убиец по чужда грешка, палач по неволя, космонавт и накрая дори и герой на Стивън Кинг, а от друга страна, се смее и ни забавлява жизнерадостният правнук на Алековия Ганьо Сомов, който ни призовава да не будим заспалите около нас, „защото всички хора са донякъде сомнамбули”... Докосната беше и мистерията на трагичната любов между Ромео и Жулиета от последния му исторически роман за Ренесансова Италия. Представянето завърши с поглед върху правдивия постмодернистичен стил на сборника разкази „Нощта на удавниците” и репортажите за България, пропити от будна гражданска съвест, от нестихваща болка и спотаени надежди.

Младежката аудитория беше явно заинтригувана. На срещата присъстваха всички ученици от 7 до 12 клас и показаха жив интерес както към най-важните екзистенциални проблеми, поставени в произведенията му, така и към някои любопитни подробности от творческата му лаборатория: на колко години е започнал да пише, какво мотивира писателското му вдъхновение, имал ли е моменти, в които се е отказвал от писането, дали е преживял лично всички любовни истории, защо повечето от разказите му са с отворен финал, какво мисли за протестите в България сега – след „Нощта на белия автобус”, студентите ли ще променят държавата ни и т.н.

Със завладяваща искреност, мъдрост и простота Стефан Кисьов отговори на всички въпроси и спечели сърцата на учениците. Още дълго те ще се помнят и повтарят необичайните му истини за живота наяве и насън и за туй, че повечето деца имат бащи с извънземен произход, но го пазят в най-дълбока тайна. „Абракадабра! /Животът е магия!/ Ние сме пленници на духове! /Коя е вълшебната дума ли?/ – Изразявайте се!”

Директорът на училището г-жа Михайлова благодари на писателя за хубавите думи и сподели надеждата, че доброто семе е посято у нашите възпитаници.

Приятно четене и пътешествие в света на сомнамбулите!