Get Adobe Flash player

Трети март- изгревът на българската свобода

Националният празник на България Трети март, ознаменуващ Освобождението на отечеството ни след петвековно чуждо владичество, се чества с особено вълнение и свещен трепет от учениците и учителите на БСОУ „Д-р Петър Берон”. Подписването на Санстефанския мирен договор преди 136 години е едно от най-великите исторически събития, даващо ни повод да изразим и днес бушуващите чувства на радост и гордост от българската свобода, от безпримерната храброст на националните ни герои, от величието на всепобедния български дух.

Тази година празникът беше честван в петък на 28 февруари от 13.30 часа в Салона на училището, триумфално украсен в трицветната гама на Националното знаме, а също и с червено-белите магически фигури на мартениците, изработени от златните ръце на нашите майстори – учениците от I до XII kлас.

Програмата имаше нова концепция, основаваща се на по-непосредствената връзка с потребностите на младите хора и със съвременността. Цялостният замисъл беше дело на преподавателя по история г-жа Мария Носикова, а като консултант се отзова г-жа Светлана Васева. Реализацията беше поверена на няколко от изявените ученици.

Още докато траеха приготовленията, атмосферата в салона се зареждаше с приповдигнато настроение, възторг, очарование и пламенно родолюбие, вдъхнати от звучащите бойко възрожденски песни и от разтърсващите кадри на документалните филми за Руско-турската освободителна война. Химнът на Република България обяви началото на празника. С вълнуващи думи водещите Денис Димитров /VII клас / и Маргарита Синапова /VIII клас/ ни въведоха в свещения храм на националния празник. Приветствани бяха гостите на тържеството: г-жа Горяна Ленкова, трети секретар на Българското посолство в Чешката република; г-жа Татяна Фазикошова, директор на Руското училище в Прага; академик проф. д-р Илия Данчев от Българската академия на науките; г-н Добромир Георгиев, представител на Българския културен институт в Прага; г-жа Камелия Илиева, главен редактор на сп.”Роден глас”; г-н Георги г-н Петър Попов, представител на сдружение „Възраждане”, г-н Христо Христов, представител на Българската културно-просветна организация в Прага, и др.

Поздравително слово произнесе г-жа Мими Михайлова, директор на Българското училище в Прага. Лаконично и облъхани с поетичен жар прозвучаха нейните думи за българската свобода – жадувана, изстрадана, завоювана с цената на хиляди жертви и нечуван героизъм. Тя припомни, че тази най-свидна българска светиня – свободата – е съхранила вярата ни, чувството ни за род и идентичност, за ненакърнимо национално достойнство . Г-жа Михайлова призова да не подменяме истинските стойности в живота и да поддържаме жива паметта за подвига и саможертвата на българските опълченци, на руските, румънските и финландските войни.

Приветствие поднесе и г-н Христо Христов, като прочете свое стихотворение за пролетта и светлото възраждане на природата и човека.

Празничната програма за Трети март беше концентрирана в две идейно-емоционални платформи: красотите на съвременна България и възкресените спомени за Освободителна война от 1877-1878 година. Великолепният клип за природните и исторически забележителности на родината ни беше озвучен от песента „Горице, ситна, зелена”, изпълнена от Васил Михайлов. Екна и омайният глас на първокласничката Виктория Берова, която изрецитира с гордост „Аз съм българче”.

Оригинална идея за честване на празника беше презентацията на Руско-турската война в картини, осъществена от г-жа Носикова по материали от Училищната библиотека. Презентацията беше представена от Калин Георгиев /IX клас/ и проследи с художествена нагледност най-значимите моменти от историческите събития. Интригуващо подейства заключителната част, в която бяха поместени думите на френския кореспондент Жорж Ардуан, доброволец в 26-полк на донските казаци:

„ Преминал с руските войски от Плоещ, където Самарското знаме било връчено на българските опълченци, през Дунава и Свищов, през Плевен и Шипка, през Пловдив и Одрин, за да дойде в Сан Стефано. Той бил близък приятел на главнокомандващия руската армия и на всички знаменити руски пълководци. Знаел много и всеки ден правел подробни записки за всичко, което преживял, видял и чул. Под датата «3 март 1878 г., Сан Стефано», записал: «Започва да ръми дъжд. Тълпата е възбудена до краен предел от любопитство, но чака, като че ли е на пост. [...] След прегледа на войските великият княз произнася кратка реч:

— Момци мои, мирът е подписан... Ние смазахме турците. Ето Цариград (сочи с ръка османската столица). Това се дължи на храбростта и верността на всички вас...”

Последваха възторжени ръкопляскания в залата, след което празникът неусетно премина във веселото настроение, надежди и благопожелания на Баба Марта. От една седмица жизнерадостните детски ръчици плетат и усукват бели и червени конци и вплитат в тях вълшебни думи за здраве и обич, за мир и късмет. Директорът на училището г-жа Мими Михайлова изрази възторга си от проявените умения на децата и съобщи дългоочакваните резултати от конкурса за най-оригинална мартеница. В категорията I-IV клас бяха присъдени следните награди: I място – Станислава Томова /IIIклас/; II място – Демир Дианов и Габриел Колев /IVклас/; III място – Виктория Берова /Iклас/ и поощрителна награда за Александър Стоянов /IIклас/

Наградени бяха и ученици в категорията V- XI клас : I място – Златина Тодорова /V клас/; II място – Габриела Славова /VI клас/; III място – Мелис Зия и Емилия Конарска /VII клас/. Раздадени бяха и две поощрителни награди: първа – Маргарита Синапова и Георги Георгиев /VIII клас/ и втора – Лора Тончева и Ангел Юлианов /IX клас/.

Радостното оживление в салона се повиши с традиционната изява на училищния танцов състав „Тони-До” с настоящ ръководител г-жа Лазарова. Представени бяха вдъхновени изпълнения на Граовска ръченица и Чичовото хоро.

За финал на програмата беше избрана прекрасната песен на Емил Димитров „Моя страна, моя България”, придружена с клип и запята с ентусиазъм от всички присъстващи в залата. Така празникът се превърна в истинско тържество на всепобедния български дух, в колективно светоусещане на радостта , светлината и вечността.

Изгревът на свободата преди 136 години се преля в неуловимото очарование на свещената българска земя –далечна и близка, древна и съвременна – слънце, огън, въздух и вода за всяко българско сърце и за майка България, притаила дъх в родното ни училище.


Честит празник на всички българи по света!