Get Adobe Flash player

ЗВЪНЕЦЪТ БИЕ! НА ДОБЪР ЧАС!

Всяка година септември омайва не само с топлата си есенна палитра от нежни багри и красиви цветове, но и зове ученици и учители за първия учебен ден. Това е вълнуващ ден, очакван с нетърпение от всички, съпроводен с най-хубави чувства и емоции.

Отново на училище! – една светла и красива спирка по пътя , наречен живот, откъдето всеки тръгва на крилете на мечтите си.

Първият учебен ден влиза в Българското училище в Прага с неподправена свежест, с радостно въодушевление и поднася празничното си настроение – един пъстър букет от спомени за жаркото лято, вълнения от срещата с новото и надежди за успешна учебна година.

Море от цветя, греещи детски очи, усмихнати лица и приятелски поздрави, весела глъчка – една чисто българска атмосфера, събрала много ученици, учители, родители и гости в препълнената празнично украсена зала.

Под звуците на Химна на Република България започна най-светлият училищен празник. Гости на тържеството бяха: г-жа Горяна Ленкова, временно управляващ Посолството на Република България в Чешката република, доц. Добромир Добрев – сътрудник в Българския културен институт, г-н Петър Попов – председател на Училищното настоятелство, г-жа Ивана Сръбкова – завеждащ отдел в Славянската библиотека в Прага, г-жа Мария Захариева – председател на сдружение “Възраждане”.

В приветственото си слово директорът на училището, г-н Еленко Начев, откри новата учебна година с пожелание за здраве, воля и упоритост, за да превърнем образованието в новия национален приоритет на България.

“Днес откриваме 65-тата учебна година на Българското училище в Прага. Днешният ден е знаменателен и с факта, че ние поставяме рекорд в броя на децата в училище. За първи път от неговото създаване прага му ще прекрачат 153 деца, от които 13 първокласници. На добър час през новата 2013/2014 година!”

От името на Посолството на Република България поздрав към присъстващите отправи г-жа Горяна Ленкова, която постави акцент върху нарасналия престиж на

 БСОУ “Д-р П. Берон”, което е сигурен знак, че българите държат децата им да се научат да четат и пишат на кирилицата, че училището е духовен мост към Родината. Пожела на учениците да се стремят към повече знания и умения, а на учителите - успех и удовлетворение от постигнатото.

Празничната програма на учениците бе наситена с любими училищни песни и прекрасни стихове, посветени на родното училище. Малките първокласници Вики и Мартин рецитираха първите научени наизуст стихчета с трепет и вълнение. Всички деца от 1 клас днес навлизат в царството на науката, за първи път пред тях се открехва вратата на познанието, зад която се крие един чуден свят от букви, думи и числа.

Изпълнението на танцовия състав на училището завладя залата с красотата и неповторимостта на българския фолклор и постави край на това мило тържество.

След плиснатото менче с вода и здравец, с веселия звън на школското звънче, всички ученици и учители, начело с първокласниците, преминаха под пъстроцветната арка от свежи цветя на входа на училището и вкусиха от дъхавата питка с мед, омесена от зърната на живота, които никога не трябва да загинат, защото в тях будува надеждата.

Нека, прекрачвайки прага на Българското училище, всички ученици разберат, че пътят към знанието е сладък като меда! Нека както трудолюбивата пчела събира и от най-горчивите треви най-сладък мед, така и те да следват с дързост и постоянство пътя на науката и светлината.

Защото стремежът към знанието е вечен, а поривът към него – благословен!

Честита нова учебна година!

Звънецът бие! На добър час!