Get Adobe Flash player

"Многоезичието е богатство"

Отново можем да се радваме и гордеем с таланта на наши ученици, които за пореден път проявиха художествения си потенциал чрез участието си в конкурса за детско творчество ,,Многоезичието е богатство”, организиран от гражданско сдружение "Заедно”.

Конкурсът беше обявен с цел насърчаване четенето и писането на втори език (с изключение на чешкия) и бе част от проекта Kamaradi – детско списание за деца, което Сдружението издава вече втора година. Включиха се около 850 деца от различните национални малцинства от цяла Чехия. Те имаха за задача да прочетат произведение на детската литература на друг език (не на чешки) и по мотиви на литературната творба да нарисуват любим герой, илюстрация, комикс. Като неразделна част от творбата бе въведено и описание на прочетеното или героя.

Госпожа Луиза Станева подготви и организира участието на учениците в конкурса. С голямата награда– екскурзия за целия клас на победителя, медал, грамота и книги –бяха отличени илюстрациите на Георги Георгиев, ученик от VІІІ клас в Българското училище „Д-р Петър Берон“-Прага.

На тържеството, организирано на 9 декември в Дома на малцинствата в Прага, бяха раздадени наградите на победителите в конкурса. Сред многобройните гости присъстваше и директорката на Българското училище „Д-р Петър Берон“ - г-жа Мими Михайлова, която лично поздрави Георги за чудесните илюстрации и вдъхновението му. Открита беше изложба на най-сполучливите творби, сред които се намираха и рисунките на Виктория от І клас, Денис от ІІ клас, Виктория от VІ клас, Мима от VІІ клас, Владислав, Маргарита и Мерлин от VІІІ клас, Кристин и Ралица от ІХклас.

Пожелаваме на всички участници нови творчески преживявания и успехи!

А самият Георги сподели мотивите си, довели до реализацията на илюстрациите и впечатлинията от изложбата:

Аз съм щастлив, че спечелих първо място в творческия конкурс за деца „Многоезичността е богатство“ .

Благодарен съм на организаторите на този конкурс, както и на моята учителка по изобразително изкуство г-жа Станева и моите родители, които ме подкрепяха през цялото време. Те винаги ми казват, че ще успея.

Моето участие е с илюстрации по книгата „Алиса в страната на чудесата“. Това е една от любимите ми книги. Когато бях малък, моите родители ми четяха всяка вечер фантастичните преживявания на Алиса. А след като се научих сам да чета, аз я препрочитах многократно. Вълшебните герои бяха моята инспирация. Всеки човек може да си ги представи по различен начин и те оживяват в неговото въображение фантастични, многоцветни, приказни.

Когато отидох на награждаването, разгледах творбите и на другите деца. Имаше участници от различни националности. Някои от тях бяха нарисували картини, свързани с тяхната култура и традиции. Всички картини, комикси и книжки бяха много интересни.

С участието си в конкурси от този вид аз имам възможността да се запозная с деца от различни националности и да науча много нови неща за тяхната култура и традиции, както и да общувам с тях.