Get Adobe Flash player

АЗ ЧЕТА

“Книгите са най-тихите и най-постоянните приятели. Те са най-достъпните и мъдри съветници, както и най-търпеливите учители.” Чарлз Елиът

   Децата обичат да четат, с книгите се пренасят в един по-цветен и красив свят - този на магиите, фантазиите и приключенията и винаги могат да открият нови безценни съкровища-знанията.
Децата четат и за удоволствие.
   Четенето развива въображението, мисленето, представите и не на последно място- положителните емоции. Създава предпоставки за дискусии. Оформя положителни млади хора.
Осъществявайки целите на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността, чието мото е „Четенето – ключ за повишаване на грамотността на нацията“, в БСОУ „Д-р П. Берон”, гр. Прага бе приет план, който да популяризира различни инициативи за четене, създаване на благоприятна среда в подкрепа на интереса към книгите и повишаване равнището на грамотност.
   По време на Националната седмица на четенето, организирана от МОН, учениците от 6-ти клас с голямо желание се включиха в инициативата и заедно с преподавателя по български език и литература – г-жа Снежана Тасковова, проведоха своето „ Голямо четене“ . Всеки ученик прочете откъси от любамата си книга, участвайки в състезание за най-добър четец. Увлечени в чудния свят на книгите, учениците превърнаха това занимание в истински маратон на четенето, а победителят – Никола Димитров, бе поканен на 17 февруари 2016 год. от г-жа Емилия Пейчева да прочете на второкласниците някоя от най-харесваните от тях Андерсенови приказки, участвайки в инициативата "Деца четат на деца".
   Ето какво разказва за срещата г-жа Пейчева:
„Първенецът в проведеното в 6-ти клас състезание „Най-добър четец“ - Никола Димитров, гостува на учениците от втори клас като участник в инициативата „Деца четат на деца“ в часа по извънкласно четене. Получи се една непринудена атмосфера и всичко беше много весело, защото едно е на децата да четат възрастни хора, а друго - батковци и каки. По- големите обичат да демонстрират възможностите си, а Никола сподели, че чете така добре, защото чете приказки на по- малката си сестричка . Заедно с Никола четохме приказки, научихме много за Андерсен, че през 1958 година ЮНЕСКО е учредил Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда. Веднъж на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. Награждавани са Астрид Линдгрен, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров, Ангел Каралийчев ,Веса Паспалеева, Йордан Радичков. Героите на Андерсен - Палечка, Храбрият оловен войник, Ида, Малката русалка оживяха за второкласниците. Никола сподели, че негова любима приказка е „Малката кибритопродавачка“, но понеже тя го натъжава, предложи на децата сами да си я прочетат. Второкласниците с интерес слушаха приказката ”Малкия Клаус и Големия Клаус”, която Никола им прочете.Те също му четоха част от приказки на Андерсен. По забавен начин децата научиха коя е първата приказка на Андерсен, като замениха цифри със съответната буква от азбуката, решаваха кръстословица. Никола ги правокира да четат Андерсеновите приказки, които в края на часа остави в къта ни за четене. В часа по изобразително изкуство изработихме лапбук с приказките на Андерсен.
   Унесени в приказния свят, който се разкрива пред тях, децата неусетно порастват по-големи, по- човечни, по-силни...И колко е приятно и в междучасията да видиш, сведени над страниците, детските главици и грейналите очи на тези, които бързат да разкажат прочетеното.”
Насърчаване на четенето в училище се осъществява и чрез заемане на книги от училищната библиотека, създаване на кътове за четене ”Приказен свят” или „Аз чета” в класните стаи на учениците от началния курс, размяна и подаряване на книги.
   В инициативата „Подарък за училищната библиотека” много активно участва Теодор Гацев от 6-ти клас, който подари 20 книги на библиотеката.
Продължават състезанията за най-добър четец и в другите класове, за най-добър разказвач, провеждат се състезания по правопис.
Във връзка с Националната стратегия за повишаване и насърчаване на грамотността , учениците от втори,трети и четвърти клас показаха, че макар и далеч от родината, те се учат не само да пишат правилно и красиво, но и да обичат родината.
На един от най-българските празници - 3 март, бе посветен и техният работен лист по родолюбие и краснопис към инициативата „Аз пиша красиво”.
   Всички тези добри практики са крачка напред към стимулиране на четенето и книголюбието у нашите ученици; те свързват деца и книги.
Книгите са носители на знанието, на човешкото у човека, на мъдростта на старите хора и любовта на младите към живота. Ето защо те са едно от малкото вечни неща в нашия свят.
  Книгата е феномен на духовната култура, а четенето е акт,който ни приобщава към духовността и съзидателността.