Get Adobe Flash player

НА ДОБЪР ЧАС!

„Нека е благословен
първият учебен ден!”

Отново е 15 септември!

Празник е! Празнуват тези, които тепърва ще влязат в храма на науката и тези, които за пореден път ще прекрачат школския праг, но пораснали с едно лято, копнеещи да видят старите си приятели, да седнат на чиновете, опазили тайните им, да вдишат въздуха на класната стая.
Първият учебен ден е празник за всеки български дом, в който има ученици или възрастни, съхранили за цял живот почит към знанието и носталгия по ученическите си години.
Днес е хубав празник и в БСОУ „Д-р П. Берон”, гр. Прага, защото отново сме заедно след лятната раздяла , затаили дъх пред предизвикателствата, които предлага светът на науката.
Прозвучава тържествено националният химн на Република България, отекват бодрите думи на водещите Таня и Влади.
Всеобщата радост на българските ученици и учители е споделена от официалните гости на тържеството – Негово Превъзходителство г-н Лъчезар Петков, посланик на Р България в Чешката република; г-жа Галя Димитрова – завеждащ Консулска служба в Посолството на Р България;д-р Ангел Маринов-сътрудник в Българския културен институт; г-жа Ивана Сръбкова – завеждащ отдел в Славянската библиотека, и от много родители, бивши ученици, представители на българската общност.
За всички присъстващи на празника е приветствието на директора на училището – г-жа Мими Михайлова. С вълнение и надежда прозвучават нейните мъдри слова, отправени към учениците, техните родители, учителите, гостите. И с пожелание децата на България да вървят по пътя на науката, просветата и успеха.
Празничната програма е съпроводена с жизнерадостни песни и стихове, представени с много емоция от малките ученици, а поздравът на първокласника Симеон предизвиква усмивки и умиление сред присистващите.
Училищният звънец призовава децата да влязат за първия си учебен час.
Под цветния венец с радостно въодушевление и сияйни лица преминават те, посрещнати по стар български обичай - с менче и вода, с медена питка и пожелание към първокласниците :”Както пчеличките неуморно събират мед, така и вие като тях събирайте ум и разум! И както е вкусна питката, създадена от грижовните ръце на българката, така да са сладки вашите училищни дни!”
Честит първи учебен ден! На добър час!