Get Adobe Flash player

НАШИТЕ УЧЕНИЦИ ТВОРЯТ

     


       
 На 13.06.2016 год. в БСОУ”Д-р П.Берон” се проведе финалното представяне на творбите на всички участници в проекта „Традиционни пролетни празници в Европа” от програмата Еразъм+, който се осъществи съвместно с Българското училище „Азбука” в Дъблин, Българското училище за роден език в Будапеща и Българското училище „Кирил и Методий” в Париж. В продължение на две години талантливи деца с желание и жив интерес към пролетните празници в България и Чехия участваха в проведените три конкурса за създаване на есе, стихотворение, съчинение, рисунка, компютърна презентация и др. Авторите на най-сполучливите творби бяха наградени с пътуване до Париж, Дъблин и Будапеща, където имаха възможност да представят своите творения на децата от другите български училища в Европа.
Днес те споделиха оригиналните си реализирани идеи пред останалите ученици от БСОУ.
Директорът, г-жа Мими Михайлова, откри очакваното събитие и благодари на всички , които участваха пряко или косвено в инициативите по проекта. Тя обобщи прекрасните постижения и положителните резултати от културно-образователните обмени, осъществени по време на мобилностите в Париж, Дъблин, Будапеща и Прага.
Г-жа Кралчева представи участниците, които запознаха публиката със своите творби – рисунки, маски, есета, презентации, клип.
С уникални произведения се откроиха Георги Георгиев – есе, книжка и календар за 2017 год., Виктория Тодорова – с прекрасни картини и книжка, Веселин Стаменов –с кукерска маска, есета и Габриела Стаменова - с интересен колаж, маска, рисунка – те бяха наши посланици на творчество и красота в трите мобилности. Оригинални рисунки имаха и Пресиана Асенова, Мима Владимирова, Християна Георгиева , Емилия Ангелова; с преводи на чешки празници се представиха Теодора Младенова, Зинка Ангелова , Александър Кръстенов, своята „Приказка на приказките” презентира Никола Димитров, Даниел Янчев представи участието си в Сирни заговезни, силен интерес предизвикаха клипа на Борислав Танев и презентацията на Мелиса Зия.
Всички ученици споделиха впечатленията си от забележителностите на посетените градове, разказаха за създадените нови приятелства и за незабравимите преживявания.
Това е повод да се гордеем с творческите успехи, с таланта и уменията на нашите ученици.
Доказателство за невероятните им възможности бе и презентацията, подготвена от 9-ти клас, която „прозвуча” като заключителен акорд на обучението им по музика. Със съдействието на г-жа Костова, Мелиса, Емилия, Цветан и Денис представиха синтезирано най-впечатляващите им „срещи” с музикални шедьоври и уникални изпълнители.
Творческата задача под надслов „Това е България” проследява музикалната традиция в родината ни от дълбока древност - от песните на Орфей, през песнопенията на Йоан Кукузел, пробуждането по време на Възраждането, с първите наши композитори, поставили началото на музикалната ни култура; оперните певци Б. Христов, Ст. Македонски,Г. Димитрова, Н. Гяуров, музикалните виртуози М. Минчев, В. Василев, донесли световна слава на България; фолклорът на българите, надживял всички превратности на историята – вечно жив и чрез изпълненията на кавалджията Т. Спасов и космическия глас на В. Балканска.
Това бе една своеобразна музикална” визитна картичка” на България.
Днешните изяви на учениците от БСОУ”Д-р П. Берон” за пореден път показват, че те са знаещи и можещи, имат таланти и постигат завидни успехи.
Да им пожелаем да съхранят своя творчески дух и с вдъхновение и упоритост да участват в нови проекти с креативни идеи и оригинални решения.