Get Adobe Flash player

ИЗГРЕВЪТ НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА

     Един от най-значимите български празници е 3 март – Денят на Освобождението на България. Това паметно събитие бе отбелязано на 29 февруари 2016 година с тържество в БСОУ „Д-р П. Берон”.
3 март е светла и свещена дата в българската национална история. Това е първият ден на свободна България, на възстановената българска държавност. С подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г. България отново възкръсва на европейската политическа карта.
Химнът на РБългария изправи на крака ученици, учители и гости, свеждайки глави пред подвига на хилядите воини, отдали живота си в името на България.
    Водещите на тържеството Теодора от 8-ми и Цветан от 9-ти клас представиха вълнуващо експозе, отразяващо значението на този исторически ден за нас, българите - символ на свобода, национално самочувствие; на вярата, на общата воля за единение, благодарение на която се преодоляват превратностите на времето и историята.
Филмираните събития от апогея на Освободителната война бяха представени чрез два клипа, проследени със затаен дъх от присъстващите. Тематични стихотворения изпълниха Димитър Папардов и Димитрия Хаджийска от 4-ти клас. Празничната продрама бе подготвена от г-жа В. Тошева, М. Носикова, Св. Болчева, Св. Васева.
    Този единствен, най-свят, неповторим празник бе повод да сведем глави в знак на признателност пред героите, да се поклоним пред тяхното величие!
Много обичаи и празници е съхранил българинът през вековете.
Един от тях е Денят на Баба Марта - красив празник за деца и възрастни.Той е уникален, защото е типичен за България, свързан е с древен обичай, който има своите хилядолетни корени във фолклорната традиция.
Всяка година на 1 март българите закичват с мартеници дрехите и китките си, подаряват тези вълшебно преплетени бели и червени нишки, които символизират здраве, сила, дълъг живот, благополучие.
    В БСОУ”Д-р П. Берон”, гр. Прага този хубав празник бе посрещнат с весело настроение и слънчеви усмивки . С легендата за мартеницата, разказана от Естел Веселинова от 5-ти клас , и първомартенския поздрав на децата от 1-ви, , 2-ри и 3-ти клас, подготвени от г-жа Е.Пейчева, Е. Калудова и Д. Кръстенова, започна втората част от училищното тържество.
И тази година учениците от с радост участваха в организирания конкурс за най-оригинална мартеница, а уредената изложба от най-сполучливите мартеници възхити присъстващите, които дълго ги разглеждаха и им се любуваха.
    Г-жа Л. Станева обяви резултатите и връчи наградите на класираните ученици: 1 място – Виктория Петрова от 1-ви клас, 2 място – Георги Георгиев от 10-ти клас , 3 място –Яна Маркова от 8-ми клас. С поощрителни награди бяха отличени Християна Недева от 8-ми клас, Александър Стоянов от 4-ти клас, Николай Стоянов от 5-ти клас и Вили Василева от 3-ти клас.
    В същото време, далеч от Прага, празникът на баба Марта бе посрещнат от група ученици от нашето училище в гр. Дъблин, Ирландия, участвайки в третата мобилност по европейския проект "Традиционни пролетни празници в Европа" по програма Еразъм +.
Нашите представители участваха в богатата програма и съвместните прояви във връзка с културно-образователния обмен на знания, умения и общуване на роден език; запознаха останалите участници с творбите си.
В посолството на РБългария в ирландската столица те представиха чешките пролетни празници, а Никола Димитров от 6-ти клас - своята „Приказка на приказките”, с която спечели участие в тази изява. Учениците от Българското училище в Прага участваха в работилницата за мартеници, както и в организирания от домакините - Българското училище "Азбука" в Дъблин , конкурс за най-оригинална мартеница.
Мартеницата е българският знак на пролетта. Подарена с любов и добри чувства, тя сгрява, носи радост и приятни усещания, пренася на хиляди километри – у дома!
    Нека да запазим този самобитен празник със сомочувствието, че е лично наш, прекрасен, неповторим!
А нашето весело тържество завърши в ритъма на кръшно българско хоро - вълнуващо докосване до света на България.
Българското хоро е уникален български обичай.
Танц, който носи в себе си много енергия, а хората, хванати за ръце, само я събират и усилват многократно.
Танцът е магия за душата и опиянение за тялото. Танцът е сила за духа. В него пулсира душата на българина, той е безценно съкровище във вековните ни традиции.
    Танцът в кръг допълва усещането за завършеност, неповторимост и съвършенство. Това неминуемо води до добро настроение - искрици в очите и усмивки на устните.
Силата, която има нашето хоро, е да обединява хората в различията им.
В навечерието на Националния празник на България в БСОУ „Д-р П. Берон”, гр. Прага се изви дълго, красиво, усмихнато право хоро.
Присъединявайки се към патриотичната инициатива на Сдружение „Азбукари“  и Център „ДоброДея“ – „ХОРА НА БОГА МИЛИ“ – за организиране на българите по света да се хванат на празнично хоро по повод националния празник - 3 март, нашето, българско хоро се изви в центъра на Европа– в Прага, Чехия.
    Надиплено в няколко кръга и предвождано от националния трибагреник, то увенча честването на българското Освобождение.
    На него се хванаха ученици, учители и родители, обединени от ритъма на танца; заиграха с озарени лица, с грейнали усмивки, във вихрушка от емоции и приповдигнато настроение, обхванати от магията на хорото - удивителен и свещен ритуал на единението!