Get Adobe Flash player

24 МАЙ – СВЯТ ДЕН В ПРАЗНИЧНИЯ КАЛЕНДАР НА БЪЛГАРИЯ

24  май   е   възторжен  и  паметен  ден – празничен, светъл, неповторим!

Ден, на който с дълбок  поклон   бележим духовния подвиг на нашите първоучители  -светите братя  Кирил и Методий. Това е денят на славянската писменост, на силата и волята на българския народ  да пази език и култура. Това е денят на българските букви , денят на българското слово, които имат своя знак върху културното минало, настояще и бъдеще на света.

На този ден всички българи – където и да сме, пеем химна на братята Кирил и Методий, защото той е символ на най-съкровения, най-българския празник!

Това неповторимо вплитане на безсмъртния славослов на Стоян Михайловски и тържествената мелодия на Панайот Пипков обединява българите и кара сърцата да затуптят гордо, в един ритъм.

С „ Химн на Кирил и Методий” , изпълнен от вокална група “Лира”, започна и празничното тържество в БСОУ ”Д-р П. Берон” , посветено на духовните покровители на Европа, на малките първокласници и на зрелостниците от Випуск’2016.

Празникът събра ученици, учители, родители, бивши възпитаници и приятели  на Българското училище.

Гости на тържеството бяха: Негово Превъзходителство г-н Лъчезар Петков, Посланик на Република България в Чешката република; г-жа Галя Димитрова, завеждащ  консулска служба в Посолството; д-р Ангел Маринов-сътрудник в Българския културен институт; д-р Таня Янкова, лектор по български език и литература в Карловия университет, представители на българската общност в Чешката република.

В първата част от нашия празник, проследявайки делото на Кирил и Методий , чрез тържествен благослов  и  образци от старобългарската литература, водещите – Цветан  Лазаров и Мелиса Зия , представиха просветителската мисия на солунските братя, която има непреходно значение за духовния и цивилизационен  път на българския народ.

Бяха изпълнени стихове, посветени на делото на братята Кирил и Методий, техните ученици и поколенията след тях писмовници, оставили следи в културната история на България.

Директорът  на БСОУ”Д-р П. Берон” – г-жа Мими Михайлова, приветства всички присъстващи с празника , посветен на нашата азбука , на силата на словото, на светлината, озаряваща това слово и топлеща  душите.

Тя  поздрави първокласниците по случай завършването на първата им учебна година, а на абитуриентите пожела  „да продължат да пишат книгата на своя живот, да имат силата и волята да дадат най-доброто от себе си и да не забравят посланията, които носят техните красиви имена.”

Денят на славянската писменост е повод да бъдат отличени най-добрите за своя целогодишен труд.

Г-жа Михайлова   връчи  грамоти  на  отличени ученици, изявили се в организираните през учебната година конкурси и състезания и на участвалите активно в училищния живот и извънучилищните  изяви. Наградени  бяха  Пресиана Асенова от  3-ти клас, Габриела Стаменова  от  4-ти  клас,  Мелиса Зия от  9-ти клас, Цветан Лазаров  от  9-ти  клас, Георги Георгиев  от  10-ти  клас, Виктория Тодорова  от  11-ти  клас,Кемалие Иванова от  12-ти  клас.

Празничен привет към аудиторията  отправи  г-н Лъчезар Петков, Посланик на Република България. На завършилите дванадесетокласници той пожела за да бъдат успешни в живота, „да вярват в доброто, да вярват в Бога, да вярват в себе си.”

Днешният ден е радостен и щастлив  за най-малките ученици в нашето училище – първокласниците, които  завършват своята първа учебна година. Децата показаха, че вече са пораснали  и  са научили много. Празничното им  изпълнение бе изпъстрено със стихчета и песни, посветени на буквите, думите, словото, които са нашата сила, искреност и мъдрост.

Следващата част от тържеството бе посветена на чаровните абитуриентки – Берна, Есин, Кемалие, Кристина, Семра и Тони  – незабравимо събитие, предизвикващо радостно вълнение и малко тъга.  Приятелски поздрав  към тях отправиха  учениците от 11клас, представяйки образите им чрез мултимедийна презентация, проследявайки „историята” на всеки от тях в нашето училище.

Последваха  благодарствените  слова на зрелостниците – към  единадесетокласниците,  със заръка   да пазят  бялото ангелче, избрано по традиция за символ на успеха и знанието  и  да го предадат на идващите след тях; към своите учители – с послания в шеговито-хумористичен стил, към Директора, към своя класен ръководител,  г-жа Кралчева, която с вълнение отправи към тях  топли и сърдечни пожелания. Момичетата от 12-ти клас изненадаха първолаците с елегантни подаръчета  по случай тяхното успешно завършване – първата им учебна година.

Специален поздрав към абитуриентите и към всички гости бяха изпълненията на вокална група „Лира”  - красиви български народни песни,  и на танцовата група на училището - с буйните ритми на българските  танци . Впечатляващо бе виртуозното  соловото изпълнение на Цветан  Лазаров, което бе цял спектакъл – радост и удоволствие за публиката, която със затаен дъх се наслаждава  на  бързата  и динамична игра, на   феноменалната прецизност и красота, идващи от всяка стъпка и движение.

Празничното  тържество продължи с най-сантименталната част – раздялата на абитуриентите с учителите и съучениците. Под звуците на любими училищни мелодии, зрелостниците се сбогуваха с родното училище и „с пожелание  - тази раздяла да бъде най-светло начало!”

Красивият празник в  чест на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в БСОУ”Д-р П. Берон” в Прага бе осъществен, благодарение на  талантливите  му възпитаници, но  и  на учителите, които търпеливо и всеотдайно  втъкават в идните поколения своите знания, душа и любов!

Поклон  пред  всички  вас -   съвременни  просветители – учители, творци, хора  на  свободното  слово!

Нека носим сиянието на  празника – на просветата и светлината, да  знаем, че  словото  е  дихание, да  запазим  жив  пламъка  на  духовното, да  бдим  над  светлината, да  благословим  словото, което е свещено, защото

 „В началото бе словото!”