Get Adobe Flash player

ВЪЛШЕБНА КОЛЕДА В УЧИЛИЩЕ


         
Коледа е време за красота!



Светът около нас, затаил дъх, потъва в бялата тишина на очакването. Коледа е вълшебство, което стопля сърцата и сбъдва мечтите. Всяка Коледа е очаквана със своите изненади и от учениците от БСОУ “ Д-р П. Берон”, гр. Прага. 21 декември 2015 година. Цялото училище блести в своята празнична премяна, класните стаи са украсени ; елхата грее, отрупана с гирлянди, свещички, бляскави играчки.
Изправени пред сиянието на този най-светъл празник, сърцата се изпълват с топлина , засилва се желанието за благотворителност и доброта – кауза, която обединява всяка година ученици и учители от БСОУ”Д-р П. Берон” чрез традиционния коледен базар. Събраните средства от него се даряват за благородната инициатива „Българската Коледа”.
И тази година всички се потопиха в прекрасната атмосфера на топлина и уют, предизвикана от омайващото ухание на вкусни лакомства и сладкиши, от естетическия усет на учениците, изработили най-красивите коледни картички, свещници,сувенири .
Ученици, учители , родители и гости се насладиха на празничния коледен концерт, поднесен с много усмивки и артистични изпълнения от учениците на Българското училище, на фона на колоритно декорираната от г-жа Станева тържествена зала.
Песните на вокална група „Лира” заредиха публиката с весело настроение.
Директорът на училището – г-жа Мими Михайлова, отправи поздрав по случай празника на добротата и щедростта и призова „да отворим сърцата си за доброто и красивото, да се насладим на чудното вълшебство на празника.”
Тя обяви и победителите от конкурса за най-красива снежинка, в който участниците доказаха своя творчески талант. Наградените ученици са: Георги от 10-ти клас, Мима, Мариета, Илияна и Зинка от 9-ти клас, Габриела от 4-ти клас, Ралица и Пресиана от 3-ти клас.
Празничното тържество продължи с прекрасните изпълнения на децата от началния курс, които с много енергия, с радостен пламък в очите, с чудни коледни песни завладяха възторжената публика.
Впечтляващо бе изпълнението на четвъртокласниците – песен на коледарите - молитва и благослов за здраве и щастливи дни; наричания за богата реколта, за късмет и добро.
Като заключителен акорд на благопожеланията в навечерието на светлия празник прозвучаха словата на водещата на тържеството, Ванина от 9-ти клас:
„Празник е ! Весел, красив и съдбовен! Бог се родил! Ликувайте хора!
С обич подайте си дружно ръцете и нека роди се във всяко сърце
Божият мъдър и свят благослов: Вяра, Надежда и силна Любов!”
В отговор бе стихотворението „Надежда” от Джани Родари в изпълнение на Асен от втори клас.
Публиката бе очарована от малките „артисти” и бурните, продължителни аплодисменти не закъсняха. Безспорна заслуга за свежите, жизнерадостни изпълнения имат, разбира се, техните учителки – г-жа Пейчева, г-жа Тошева, г-жа Калудова и г-жа Кръстенова.
Кулминацията на празника бе представянето на танцовия състав на училището.
И малките, и големите танцьори играха от сърце и душа и се раздадоха за публиката.
Красивите им народните носии блестяха във вихъра на танците , стъпките бяха динамични и бързи, усмивките - широки и завладяващи. Това вълнуващо преживяване бе и благодарение на ентусиазма и амбицията на техния художествен ръководител, г-жа Радосвета Костова.
С игривите ритми на Дунавско хоро, в което се включи с радост и публиката, завърши този красив празник, изпълнен с много емоции и настроение, донесъл радост за учениците от Българското училище и удовлетворение за учителите.
Приказната магия на Коледа завладява всички.
Нека да съхраним тази магия! И нека всеки от нас да почувства топлината на коледния миг, да отвори сърцето си за обич и доброта!