Get Adobe Flash player

Денят на Свети Патрик в нашето училище


В края на февруари и началото на март група от 12 ученика от БСОУ „Д-р Петър Берон” посетиха столицата на Ирландия, Дъблин заедно с ученици от българските училища в Париж и Будапеща по проект на Еразъм „Пролетни празници в Европа”. Там, от своите приятели – децата от българското училище в Дъблин „Азбука” те се запознаха с много интересни местни обичаи и традиции, като силно впечатление ни направи как ирландци в родината си и извън нея отбелязват своя национален празник, 17-и март, деня на Свети Патрик. Решихме и ние да отбележим този весел пролетен празник и в нашето училище.
И понеже казват, че на Свети Патрик всички са ирландци, ние се облякохме в зелено, малките ученици нарисуваха на лист хартия трилистна детелинка, символ на Ирландия и ирландското знаме, направихме си много снимки, които изпратихме на нашите приятели от българското училище „Азбука” в Дъблин, с които да ги поздравим за празника на страната, в която пребивават. А дванайсетте участника в проекта влезнаха по класовете и запознаха своите съученици с малко подробности за тази далечна, но красива страна и нейния празник. Прочетете и вие:

Къде се намира Ирландия и колко е голяма?
Ирландия се намира на остров, който носи същото име. По-малка е от България по площ и население, но е много развита страна. Понеже почти цялата е с поляни, я наричат „Изумруденият остров”. Сред поляните растат много красиви диви цветя, и, разбира се, символът на Ирландия – детелината, наричана „шамрок” (shamrock).

Защо детелината е символ на Ирландия?
Свети Патрик е светецът, покровител на Ирландия. За неговия живот не се знае много, но той е този, който покръстил в християнската вяра най-много ирландци. На хората от онези далечни времена им е било трудно да разберат Божието триединство (Отец, Син и Дух), затова Свети Патрик откъснал една трилистна детелинка, и като посочил трите и листенца, казал: „Ето, вижте – и детелината има три листа, но те са свързани в едно. И Господ също така има три измерения, но е един.”

Къде се намира катедралата Свети Патрик?
Намира се в Дъблин, и ние я посетихме. В нея са погребани видни личности като писателя Джонатан Суифт. Религията играе огромна роля в живота на Ирландия, и все още съществува закон, който казва, че никоя сграда в Дъблин не може да бъде по-високо от върха на катедралата Крайст Чърч, затова и няма високи строежи в града.

Кое е знамето на Ирландия?
Знамето на Ирландия се състои от 3 еднакви цветни полета: зелено, бяло и оранжево. Те символизират двете основни религии – зелен цвят за католиците, оранжев за протестантите, а бялото символизира мирът между тях. Според друга теория зеленото е символ на полята, а бялото и оранжевото са символи на католиците и протестантите. Музикалният инструмент лира е на герба на Ирландия.

Какви хора са ирландците?
Ирландците са народ, който е преживял много тежки и трудни години, особено в средата на 19-и век, когато между 1845 и 1850 години повече от половината население измира от глад поради болест по картофите. Голяма част напускат родината и емигрират в Америка, Австралия, Нова Зеландия и други части по света. Видяхме на много места в Дъблин паметници, посветени на жертвите на картофения глад. Трудностите, обаче са сплотили ирландците, и те са малък, но горд народ, който цени и тачи всичко ирландско – история, легенди, продукти и култура.

Как празнуват своя национален празник?
Ирландците обичат песните и танците. На своя национален празник те се обличат и маскират в зелено, и излизат в центъра на града, където има весел парад – преминават групи, изпълняващи традиционна музика от цялата страна, и гости от чужбина. Всички пеят, танцуват, веселят се. Навсякъде по света, където има ирландци, отбелязват празника с веселия в зелено.

А кои са леприконите?
Това са дребни човечета от ирландската митология с червена брада. Крият се под четирилистни детелини, и пазят съкровището със жълтици на края на дъгата. Също така, те изработват обувките на феите и джуджетата.
Отбелязването на празника въодушеви и много нови ученици да участват в следващия конкурс по проекта – в Будапеща.