Get Adobe Flash player

ЕКО ФЕСТИВАЛ „НАЦИОНАЛНИ ОБЛЕКЛА И КОСТЮМИ”


За пета поредна година на 9.06.2015 год. в БСОУ „Д-р П. Берон” се проведе традиционният вече еко фестивал, посветен на екологията и опазването на природата. Той е пряко свързан със Световния ден на околната среда и кореспондира с актуалните събития в международен план, насочени към създаване на една по-чиста и зелена планета.

И тази година, изразявайки  своята съпричастност към проблемите в природата и желанието си за участие в опазване на околната среда, ученици от всички класове с желание се включиха в красивия празник.

Темата на еко спектакъла бе „Национални облекла и костюми”.

Подготвяйки се цяла година, участниците демонстрираха своите модели, изработени с много въображение и талант, в хармония с природата. Всичко бе  сътворено от отпадни вещи - хартия, метал, пластмаса, стъкло или от естествени материали - вълна, коноп, памук, сухи растения... Безспорно най-често използваните  материали бяха полимерните продукти - пластмасови бутилки, изделия от синтетична гума, найлонови торбички и др., които не само ни заобикалят навсякъде , но и са най-голямата заплаха за природата.

Водещите на шоуто -  Маги от 9-ти клас и Калин от 10-ти  първи дефилираха с изработените от тях костюми, отразяващи цветовете на държавите , с които сме свързани ежедневно – България /Маги / и Чехия /Калин /. След това бе представена българска национална носия , изработена от Виктория от 7-ми клас, турски костюм /Емилия от 8-ми кл. с дизайнер Борислав от 10-ти клас/, разкошен испански костюм за танци /Мелиса от 8-ми кл./, руски женски костюм /Пламена от 6- ти клас/. Особено сполучливо бе  баварското облекло на Георги от 9-ти клас, изработено прецизно, до последния детайл.

Възхищението на  публиката бе предизвикано от  костюми на  азиатските народи –колоритни и привлекателни  –  прекрасното  сари, с типичните  индийски аксесоари  на Даниела ; изящното кимоно на Виктория, арабските  дрехи на Таня – всички от 10-ти клас, корейските  костюми на петокласничките

Много атрактивно бяха  представени  костюмите  на  южноафрикански племена и на племена от Южна Америка – в лицето на Атанас и Мелиса от 8-ми клас и разбира се, неотразимият Марсел от 6-ти клас. Не липсваше и екзотиката на Ямайка, Таити и Барбадос, искряща в костюмите на Силвия и Звездомира от 5-ти клас, на Златомира от 6-ти клас.

Цялото това артистично шоу бе на фона на  подходяща музика с видеостена, с декори - ретроспективна изложба от най-сполучливите експонати от миналите изяви и изложени нови интересни предмети, сувенири; жива украса –икебана, сътворена от г-жа Васева и учениците от 6-ти клас. Празникът бе организиран и подготвен - от г-жа Кралчева, г-жа Лазарова и г-н Илиев.

Като заключителен акорд  на днешния еко фестивал  бе представена уникална колекция от Рокли в палитрата на природни явления и прекрасни пейзажи.

Потресаваща колекция , хармонираща с характера и цветовата палитра на природни явления и великолепни пейзажи.”  

Спектакълът донесе на всички приятни емоции и вълнуващи преживявания.

С мисъл за природата и бъдещето на човечеството,   всички сме изправени пред едни и същи предизвикателства и сме обединени от една обща цел - за устойчив живот и благоденствие на тази планета. А дали тя ще бъде чиста и красива – всичко зависи от нас, всичко е в нашите ръце!