Get Adobe Flash player

Денят на народните будители

„ На Паисий със словата още носим гордостта,

че сме българи и свята е на дедите ни пръстта!”Първи ноември –– един национален празник, обърнат към най-здравите корени на българската духовност, празник на хилядите будители на българската народна съвест! Първи ноември е денят, в който България се покланя пред великия благослов на своите будители, които изковават от словото най-мощното оръжие и превръщат спомена от славното минало на Отечeството в идеал и съдба на цял един народ.

Денят на будителите е важна дата и в училищния календар на БСОУ”Д-р П. Берон”, когато ученици и учители отдават почит на светлите личности, чиито дела съхраняват българската книжнина и култура.

Седмицата преди празника беше изпълнена с различни дейности и инициативи, посветени на делото на книжовниците, просветителите, на борците за национално освобождение.

Ученици, подготвени от г-жа Мария Носикова- преподавател по история, представиха презентации, включващи цял низ от светли имена - чисти и сияйни , които издигат българското самосъзнание и превръщат България в държава на духа.

Представен бе и „урокът по родолюбие”, завещан ни от уста Колю Фичето.

Публиката участва активно в импровизирания диалог, създаден от водещия на презентацията – Калин Георгиев от 11-ти клас, което внесе настроение и празничност в залата.

Светлата дата събра пред бюст-паметника на д-р Петър Берон в Прага група от ученици и учители, които поднесоха цветя и венец в знак на почит към патрона на нашето училище – един от най-ревностните радетели за знание, просвета и култура; към будителите на България.

Да се поклоним пред тях ! И да им благодарим, защото те възвестиха пред света, че в българската просвета и култура светлеят едни от най-древните пластове на човешката цивилизация; да съхраним родолюбието, да построим мост, по който младото поколение да пренесе българщината в бъдещето – с вяра в сърцето и с чувство за национална гордост!