Get Adobe Flash player

СРЕЩА С ТЕОДОРА ДИМОВА

На 9 декември 2013 година учениците и учителите от БСОУ ”Д-р П. Берон” посрещнаха скъп гост –

 г-жа Теодора Димова – писател, драматург, автор на много пиеси, няколко романа и носител на престижни национални и международни награди. Дъщеря на литературния класик Димитър Димов, тя принадлежи към самобитните писатели, с ярък талант и индивидуален творчески натюрел.

Г-жа Димова бе придружена от директора на Българския културен институт – Галина Тодорова, а поводът за пребиваването й в Прага - премиерата на нейния роман „Адриана” на чешки език.

С голямо вълнение и нескрит интерес учениците от 5-ти до 12-ти клас очакваха предстоящата среща, която бе открита от директора на училището, г-жа Мими Михайлова.

Г-жа Снежана Тасковова проследи творческия път на Теодора Димова, като представи достойнствата на нейните пиеси и романи. Голям успех бележат пиеси като „Игрила”, „Без кожа”, „Невидимите пътища на прошката”, „Невинните”, „Змийско мляко” , а романите „Емине”, „Майките”, „Адриана”,„Марма.Мариам” са неизменна част от съвременната българска литература. Акцентът бе поставен върху повествованието на твореца, което е с белезите на модерността, което експериментира с формата , което впечатлява с невероятната художествена игра със словото. Г-жа Димова благодари за поканата и изрази радостта си от съприкосновението с младата аудитория. Тя сподели удовлетворението си от факта, че романът й „Адриана”, който е своеобразно продължение на „Роман без заглавие” на нейния баща – Д. Димов, е оценен и в чужбина. Представи откъс от романа, след което към нея заваляха въпросите на любознателните ученици. Днес те имаха уникалната възможност да се докоснат до творческия свят на писателя-драматург. Г-жа Димова завладя публиката с брилянтното си, живо,топло и истинско слово, като отговори на всички зададени въпроси. Накрая тя сподели, че е очарована от спонтанността и непринудеността на децата и впечатлена от живия интерес към нея.

Приятната среща завърши с автограф – автентичен знак върху книгата, която всеки отнесе със себе си като частица от необятното творчество на изключителната Теодора Димова.