Get Adobe Flash player

Наши ученици в Дъблин по проект на Еразъм+              „Пролетни празници в Европа”


От 25-и февруари до 2-и март 12 ученици от БСОУ „Д-р Петър Берон” посетиха столицата на Република Ирландия, Дъблин, по проект на Еразъм+ „Пролетни празници в Европа”. Там нашите ученици гостуваха на семейства, чиито деца учат в българското училище „Азбука”, партньор по проекта, и имаха възможност да контактуват със свои връстници – децата от другите български училища –партньори от Париж и Будапеща.
Учениците ни представиха своите творби, с които се класираха за конкурса по време на празничния концерт на 28.02. и при посещението ни в нашето консулство в Дъблин на 01.03. Ето кои бяха те:
1. Пресияна, 3-и клас, рисунка „Лазарка с гъдулка”;
2. Габриела, 4-и клас, рисунка „ Баба Марта и пролетта”;
3. Никола, 6-и клас, вълшебна приказка „ Юнак Георги побеждава змея”;
4. Александър, 7-и клас, презентация „Чешкият Великден”;
5. Веселин, 7-и клас, кукерска маска;
6. Християна, 8-и клас, рисунка „Лазарки със мълчана вода”;
7. Денис, 9-и клас, компютърна презентация „Великденски обичаи”;
8. Емилия, 9-и клас, рисунка „Лазарка с рози”;
9. Мелис, 9-и клас, компютърна презентация „Пролетни празници”;
10. Георги, 10-и клас, малка книжка „Пролетни празници”;
11. Виктория, 11-и клас, рисунка „Български пролетни празници”;
12. Владислав, 10-и клас представи оригиналният клип на Борислав от 11-и клас по песента „Повей, ветре”.
Всички деца и техните творби бяха посрещнати с възторг и одобрение от другите участници заради вложените творчество и оригиналност. От своя страна, ние също се запознахме с пролетните празници в Ирландия, Франция и Унгария и спечелихме много награди от викторината. Програмата по време на посещението бе богата и разнообразна – посетихме шоколадовата фабрика Butlers, стадионът Кроук парк, библиотеката на Тринити колидж, Националният музей с експозиция на съкровищата на Ирландия и много други забележителности. Учениците общуваха със свои връстници, които учат в български неделни училища, създадоха познанства и приятелства с тях и приемните семейства, разгледаха столицата на една малка, но развита европейска страна, упражниха своя английски и разбраха, че трудът им е възнаграден, а вложените усилия за изработване на творбите са им отворили още едно прозорче към многообразието на света, в който живеем.