Get Adobe Flash player

Наши ученици в Будапеща по проект на Еразъм+ „Традиционни пролетни празници в Европа”- 21.05-27.05.2016


 
 
   Ученици от БСОУ „Д-р Петър Берон“ имаха възможността да посетят столицата на Унгария, Будапеща. Те бяха топло посрещнати от учениците и учителите от Бългаското училище за роден език в Будапеща, партньор по проект Еразъм +. Видяха се и с приятелите си, български ученици от училищата в Париж и Дъблин.

   Учениците, имаха удоволствието да посетят този красив град и да изживеят запомнящи се емоции. След голямата конкуренция между участниците в конкурса „Традиционни пролетни празници в Европа” по проект Еразъм +, бяха класирани творбите на :

1. Георги Георгиев от X клас
2. Виктория Мартинова Тодорова от III клас
3. Даниел Янев от VI клас
4. Зинка Миткова от IX клас
5. Мима Антонова от IX клас
6. Теодора Младенова от IX клас
7. Ивана Папардова от V клас
8. Станислава Георгиева от V клас
9. Габриела Стаменова от IV клас
10. Радолина Атанасова от III клас
11. Виктория Маринова Тодорова- 11 клас
12. Траян Димитров от III клас


   На автогара Неплигейт те бяха посрещнати от приемни български семейства, които живеят в Будапеща и отседнаха при тях.
На 22.05.2016 участваха в програмата за отбелязването на Деня на българската писменост и култура. Празненството се проведе в двора на Българската църква „Св. Св. Кирил и Методий“ в Будапеща. Песни, танци, типични български ястия и щанд с български книги – това е само част от богатата програма на празненството в двора на българската църква „Св. Св. Кирил и Методий“ в Будапеща. Много българско, много красиво, истинско и слънчево празненство на българите, запазили традиции, език и вяра, принадлежността си към България, които предават и на децата си. Имахме удоволствието да се запознаем с Бисерка Бенишева - посланик на Република България в Унгария. Всички ние посрещнахме нашия най-светъл празник с най-възторжения и любим на българите химн "Върви, народе възродени".
В ранния следобед потеглихме с автобус на панорамна обиколка из Будапеща. Будапеща всъщност е обединение на три градчета – Буда, Обуда и Пеща. През 106 г. римляните основали селището Аквинкум на североизточната извивка на р. Дунав. След това населението му се сменило няколко пъти. Дошли маджарите. Те се отделили от финландското уграинско племе с корени в Сибир. Маджарският град, с двореца и овалната си стена, започнали да наричат Буда, а Аквинкум бил наименуван Обуда. Отсрещната страна на реката била също заселена, за да я кръстят Пеща. След като била завладяна от турците, а по-късно освободена от австрийската армия през 1869 г., Унгария се превърнала в пълноправен партньор в Австро-Унгарската монархия. Будапеща станала едно от най-важните пристанища на Дунав, а скоро и индустриален център. Имахме удоволствието да разгледаме Буда и Пеща, да посетим замъка Буда, Рибарският бастион, Площада на героите, Музея на изкуствата, да минем по верижния мост и да се изкачим до най- високия хълм на Буда- Гелерт, откъдето панорамата е страхотна, и да видим 14-метровата статуя на Свободата, която стои на върха на 26-метров пиадестал.

    На 23.05.2016 посетихме Градския дом на нейно величество Природата- зоопарка, в него има различни животински и растителни видове. В Българското училище за роден език представихме всички наши конкурсни работи /рисунки, есета, разкази, календар, книжка и др./. Творбите се харесаха и бяха подкрепени с много аплодисменти. Имахме възможност да научим и една унгарска песен, както и едно българско хоро.

На 24.05.2016 рано сутринта отпътувахме за малкия унгарски град Залавар, където се смята по архивни документи, че Методий е отседнал по време на Моравската му мисия и са открити керамични плочки с глаголически писмени фрагменти. Поднесохме венец пред българския паметник на Св. Св. Кирил и Методий. Участвахме с кратка програма в отбелязване на празника на града, а на обяд бяхме поканени в местното унгарско училище, носещо името на светите братя. На връщане към Будапеща, имахме удоволствието да се насладим на красотата на езерото Балатон.

   На 25.05.2016 г. посетихме Етнографския музей. Запознахме се с много традиции и обичаи в Унгария. Играхме народни унгарски игри. Имахме възможност да се разходим и пред внушителната сграда на Унгарския парламент, една от най-старите сгради в Европа и втори по големина, а по-късно и да опитаме местната кухня в Големия базар- Халите на Будапеща. Това е най-големият закрит пазар в Будапеща. Голяма част от сергиите предлагат огромно разнообразие от зеленчуци, плодове, сирене и месо. Тук са и сергиите на старите български родове Тютюнджиеви,Вълкови, Калпакчиеви.

   Голямо удоволствие беше разходката с корабче по р. Дунав и игрите на остров Маргарит. Островът носи името на дъщерята на крал Бела ІV, която живяла в метох, разположен на острова. На него се намира най-хубавият парк на Будапеща, а сградите, носят особена атмосфера: Водната кула, която е защитена от ЮНЕСКО, музикалният фонтан, сцената на открито, църквата Св. Михаил и множеството останки от църкви и метохът, в който Маргарет е живяла. На острова има плувен басейн с термални води.

   Последният ден от нашият престой в Будапеща беше посещението на гр. Халастелек, където преди повече от сто години са се заселили българските градинари и в тяхна чест е издигнато водно колело, с което те са поливали градините си. Посетихме и местното училище, където се изучава български език и ни нагостиха с вкусен обяд. На път за Будапеща гостувахме и на българско семейство- градинари, опитахме и вкусни български ягоди.

  Престоят ни в Унгария беше отразен с участие на наши ученици по случай третия приятелски обмен в рамките на съвместната ни програма "Традиционни пролетни празници в Европа", съфинансирана от европейска програма Еразъм + във вечерната емисия на БНТ 2, както и интервю от 19 студио на Унгарското национално радио по БНР, програма Хоризонт, предаването „Имат ли песните спиране...“

   Културно-образователният обмен на нашите ученици в Будапеща ще бъде запомнен със специалните приятелства и прекрасните впечатления, които се случиха благодарение на участието на БСОУ „Д-р Петър Берон“ в проекта „Традиционни пролетни празници в Европа” по програма „Еразъм +“.