УСПЕШНО ПЪРВО УЧАСТИЕ НА БЪЛГАРСКОТО ДЪРЖАВНО УЧИЛИЩЕ В ПРАГА ВЪВ ФЕСТИВАЛА OPEN HOUSE PRAHA 2024

За първи път, в рамките на юбилейното 10-то издание на фестивала Open House, сградата на Българското средно училище „Д-р Петър Берон” беше отворена за широката публика от 18-ти до 19-ти май 2024 година. Учебното заведение беше включено сред общо 115 архитектурни обекти с безплатен достъп. Близо 450 души влязоха в класните стаи и общите помещения на училището.
Eдна от малкото дипломатически сгради в град Прага с открит достъп в рамките на фестивала през годините, тя е била проектирана за нуждите на бившето търговско представителство към българското посолство в Прага 6. Автори на архитектурния проект са Иржи Нахлик, Александър Холуб, Бохумил Капитан. Сред оригиналите от началото на 80-те години са стъклен полилей – специална поръчка и ръчна изработка чешко стъкло, дървената оригинална ламперия, бели мраморни повърхности (от прочутия врачански камък, използван и в пражкото метро) и др. Интериорът е от Збиньек Хршивнач.
Създаденото през 1983 година пано „Хермес” във фоайето на БСУ „Д-р Петър Берон” в град Прага, е част от поредица монументални произведения в техника емайл. Авторът – проф. Божидар Йонов (р. 1942 в София), работи върху тях през 80-те години на 20 век. Творбата впечатли посетителите със своето актуално послание, жив и красив колорит. В центъра на композицията е изображение на Хермес, който освен бог на търговията е и покровител на превода, остроумието и импровизацията. В митологията се смята за създател на езика, речта и общуването. Летящите бели гълъби символизират полета на духа и на мечтите. Присъства и реплика на прочутия средновековен каменен релеф на лъв, намерен при разкопки край Стара Загора и превърнал се в универсален знак на българското. Видео със специалния поздрав на проф. Йонов и коментар към творбата съпровождаше представянето на паното пред посетителите.
Гостите разгледаха изложбата с творби на възпитаниците на училището, снимки от историята на училището, автографи и послания от известни личности – напр. на покойния чешки президент и драматург Вацлав Хавел. Посетителите бяха възхитени от комфорта и съвременните модерни класнистаи – някогашни канцеларии или изложбени зали.