„Загадките на живота”

На 21.05. 2024 година в Българския културен институт – гр. Прага се състоя заключителният етап на ежегодния конкурс за млади преводачи и есеисти, организиран от Катедрата по южнославянски и балканистични изследвания на Философския факултет към Карловия университет в Прага в партньорство с БКИ и с участието на ученици от БСУ „Д-р П. Берон”, гр. Прага.
Тази година студентите работиха върху превода на разказа на Йордан Радичков „Йероглиф”, а темата на конкурса за създаване на есе бе „Загадките на живота”.
Днес бяха връчени наградите на класиралите се участници в конкурса.
Директорът на БКИ, г-н Володя Гоцев, откри тържеството и приветства гостите. Доц. д-р Гинка Бакърджиева, лектор в Карловия университет и организатор на конкурса, връчи наградите на отличилите се студенти и ученици.
В конкурса за есе учениците от БСУ „Д-р П. Берон” с ръководител г-жа Снежана Тасковова се класираха на първите места:
1 място – Катрин Милорчева от 9 клас, 2 място – Йордан Бижев от 9 клас, 3 място – Стефани Джурова от 9 клас. Поощрителни награди получиха Луис Младенов от 11 клас, Георгий Маслинков от 11 клас, Йоан Пенчев от 9 клас и Кольо Мерджанов от 9 клас.
Победителите бяха наградени с книги и получиха грамоти.
Най-добрите текстове ще бъдат публикувани.
Отличията на нашите ученици са сигурно доказателство за техния талант и за любовта им към българското слово, а щом словото е силно и завладяващо, то духът ни е буден!