Творческа работилница „Глаголица“На 14 май учениците от 5. 6. 7 и 11 клас участваха в творческа работилница, организирана от г-жа Севда Коваржова – художник и председател на сдружение „Заедно“.

Със своите учители г-жа Тасковова и г-жа Станева те бяха сърдечно посрещнати в Дома на националните малцинства в Прага. Директорът на Дома, г-н Якуб Щедрон, поздрави гостите и изрази радостта си от посещението им.
В началото г-жа Коваржова разказа на учениците за националните малцинства в Чехия и за значението на институцията, в която се намираха. Предложи игра с работни листове, в която се научиха да разпознават 14 знамена на различни народи. Следващата тема беше главна и посветена на наближаващия празник 24-и май – запознаване със знаците на глаголицата, създадена от солунските братя Кирил и Методий. Учениците гледаха кратък филм, а след това всяко дете получи фланелка, на която с текстилни бои трябваше да нарисува с глаголически букви своето име или началната буква от него. Всички се включиха с въодушевление, а когато довършиха творбите си, бяха много доволни и с готовност ги показаха за снимка.
Кирил и Методий са покровители на Европа, затова на финала участниците в творческата работилница заедно съставиха огромен пъзел-килим, който изобразява картата на Европейския съюз.
Благодарим на г-жа Коваржова за чудесната инициатива, която донесе на нашите ученици удовлетворение, радост и нови преживявания!