НЕРАЗКАЗАНИТЕ ИСТОРИИ НА БЪЛГАРИТЕ”

На 6-ти март 2024 година в БСУ“Д-р П. Берон“ се състоя първата от поредицата срещи, планирани по Националната програма „Неразказаните истории на българите“, по която работи училището през учебната 2023/2024 година.
Тази програма е насочена към извършване на изследвания с цел утвърждаване на българската национална идентичност и популяризиране на българския език, традиции и култура зад граница. Тя дава възможност да се обогатят знанията за България в областта на културно-историческото наследство и да се научи за приноса на достойни българи за цивилизационното развитие на страната ни.
Ръководители на проекта са г-жа Снежана Тасковова, г-н Марио Огнянов и г-жа Ивелина Буранова.
На срещата бяха поканени двама от разпознаваемите българи сред общността ни в Чехия, които с дейността си са дали ясен знак за българското присъствие на територията на Чехия и активно участват в разпространението на българския фолклор, народни обичаи и традиции както сред българската, така и сред чешката общност.
Г-жа Севдалина Коваржова, магистър по изкуствата и художник от български произход, която живее и работи в Чешката република и има редица арт проекти, сред които проектът „Камаради”, авторски изложби и работи активно за популяризирането на българските традиции в Чехия. Тя ежегодно организира честване на празника „Трифон Зарезан“, като през м. февруари 2024 г. бе поставено юбилейното XX издание.
Г-н Тодор Ралев, възпитаник на БСУ „Д-р П. Берон”, гр. Прага, уникален танцьор и посланик на българското изкуство, който с неспирно постоянство и плам разпространява българския фолклор – българските народни танци, и запалва интереса към тях сред българи и чехи. Той е ръководител и хореограф на танцовия ансамбъл „Българи” и който успешно организира събора „На мегдана на другата България“ в чешката столица през м. юни 2023 година.
Учениците от 8-ми до12-ти клс имаха удоволствието да се насладят на увлекателните разкази на гостите, да се потопят в магията на българските народни традиции и красотата на националните ни носии.
Г-жа Коваржова представи списанието „Камаради“ по едноименния проект, както и конкурса за детска рисунка “Многоезичието е богатство“, а г-н Ралев поднесе впечатляваща презентация, проследяваща успехите на ансамбъл „Българи“ в Чехия и по света. Гостите отговориха на зададените от аудиторията въпроси и накрая споделиха какви ще бъдат бъдещите им проекти и изяви.
Това бе своеобразен форум по родолюбие, който нямаше как да не завърши с кръшно българско хоро!