„Изкуство за цял живот“

На 27 февруари 2024 година учениците от 9 и 11 клас с класните си ръководители – г-жа Луиза Станева и г-жа Снежана Тасковова посетиха Музея за приложни изкуства и занаяти – УМПРУМ, гр. Прага.
Величествените изложбени зали ни поканиха към най-интересните експозиции – на водещата световна компания за стъкло J. & L. Lobmeyr, която отбелязва 200 години от своето създаване във Виена; на красиви писалища от 16-ти и 17-ти век, които са сред най-интересните произведения в историята на художествените занаяти; и експозиция на бижута – свързваща исторически и съвременни бижута от колекциите на Музея за приложни изкуства в Прага. Колекцията се допълва от бижута от автори и частни колекционери, носени в момента или пазени за спомен.
Посещението бе свързано с осъществяване на част от предвидените дейности по НП „Неразказаните истории на българите“. Учебните цели бяха насочени към запознаване на учениците с шедьоври в областта на изкуството и провокиране на интереса им към създаване на проекти за изработване на специален знак на инициативата – значка и грамота, с които ще бъдат удостоени най-активните участници.
Нашите възпитаници се докоснаха до творчеството на известни виенски и чешки майстори и творци на изкуството, имаха възможност да пресъздадат свои идеи чрез подреждане на интерактивни пъзели от естествени материали и да „сътворят“ картини с невероятни магнитни фигури – истинско удоволствие под формата на забавна и атрактивна игра!