Реалност и мистика

В края на октомври, учениците от 9 и 11 клас с класните си ръководители – г-жа Луиза Станева и г-жа Снежана Тасковова имаха изключителната възможност да се докоснат  до шедьоври на известни български художници – графици, които бяха експонирани в галерията на Българския културен институт –гр. Прага – избрани дарени колекции от фонда на СГХГ.

Нашият любезен домакин – г-н Володя Гоцев, директор на БКИ, запозна учениците с творбите в изложбата, като постави акцент върху делото на творците от различни поколения, с различна естетика, житейска философия и стил на изразяване. Обърна внимание на дарителството като благороден акт, равностоен на художествената значимост на дарените произведения.

Г-жа Тасковова представи кратко експозе за тематиката на изложбата и за погледа  на четиримата художници към света, за посланията им, които припомнят и тълкуват вечните теми в изкуството.

Г-жа Станева обясни разнообразието на графичните техники и на  използваните материали, насочи вниманието на учениците към детайлите на гравюрите, отличното им качество и майсторското изпълнение на художниците.

Днес учениците от БСУ „Д-р П. Берон” се почувстваха много уютно в света на изкуството и споделиха емоционално своите впечатления от прекрасните творби в експозицията.