На 1 юни 2023 г. Българското средно училище „Д-р Петър Берон“ в гр. Прага посрещна специален гост – г-жа Дора Чаушева, която е директор на Националния музей „Васил Левски“ в гр. Карлово.

В 150-тата годишнина от гибелта на Апостола на свободата – г-жа Чаушева представи презентация на тема: „По стъпките на Апостола“ и подробно разказа пред нашите ученици за житейския път на Васил Левски.
Учениците ни от 5. до 11. клас имаха възможност да задават въпроси, на които получиха пълноценни отговори и всички ние обогатихме историческата си представа, свързана със съхраняването на спомена към героя.
Г-жа Чаушева покани нашите ученици, когато имат възможност, лично да посетят музея и отблизо да се срещнат с това недвижимо културно наследство, което се съхранява в родния град на Васил Левски.
„Днешният век е век на свободата.“ е рекъл Апостола. А всички ние – учители, ученици, българи – сме длъжни да съхраним спомена, да го предаваме напред и да оценим настоящия век на свободата, защото той е следствие именно на нашите герои.