Г-жа Десислава Радева на посещение в БСУ „Д-р П. Берон”, гр. Прага

На 11 май 2022 година  в БСУ „Д-р П. Берон” се състоя среща със  съпругата на българския държавен глава –  г-жа Десислава Радева. Събитието  се превърна в малък празник за учениците, учителите  и служителите  на училището.

Срещата бе в рамките на официалното посещение на Президента на Република България, г-н Румен Радев, в Чешката република и премина в много приятна, топла и вълнуваща атмосфера. С „Добре дошли“ и букет свежи цветя посрещнахме г-жа Радева.

Директорът на училището, г-жа Мария Носикова, сърдечно приветства нашия скъп гост и изрази задоволството на всички  от тази вълнуваща среща.

„Това, което ни крепи като общност – каза г-жа Носикова,  са нашата национална идентичност, българската култура и ценности, българският език и искам да Ви уверя, че ние тук ревностно ги пазим, съхраняваме и предаваме от поколение на поколение.”

Г-жа Десислава Радева приветстсва всички деца. Благодари за тържественото посрещане и изрази радостта си, че точно днес е в БСУ „Д-р П. Берон”  – на  празника на Кирил и Методий по стар стил(11 май), когато училището е получило своето име.

Тя пожела на всички деца  да бъдат  родолюбиви българи, да не забравят българския език, да пазят традициите и обичаите на нашата страна, да ги носят в сърцата си където и да са по света.
Последва емоционален поздрав на ученици от начален етап. Присъстващте бяха завладени от  стихотворението „Д-р Петър Берон“, което сама написа за патрона на училището и изпълни Денница Шуманска от 4 клас; Елия Илиева от 3 клас  представи стихотворението „Родна реч“ от Ран Босилек, а учениците от 2 клас  изпълниха своята любимата  песен „Аз съм българче“ по текст на Иван Вазов, която развълнува всички.

След бурните аплодисменти, предизвикани от милия поздрав на малките ни ученици, Ивана Папардова от 11 клас връчи на г-жа Радева подготвения за нея дар  – една картина, нарисувана от  учениците с изглед от красивия град, в който живеят и се учат – Златна Прага; и  звънче  – символ на познанието, изработено  от  традиционен  чешки кристал и украсено с  гранатов камък. 

Г-жа Радева искрено благодари за специалния подарък и  от своя страна подари за училището два ценни речника, с които да обогатим нашата библиотека. 

След това тя проведе непринуден разговор с учениците, седна при тях, попита ги за това как учат, как се чувстват в българското училище, какви са представите им за  бъдещите професии.

Визитата на първата дама продължи с обща снимка за спомен от приятната среща и разглеждане на интериора на училището, училищния музей, класните стаи.