На кино в БСУ

На 26.04.2022г., специално за учениците от БСУ “Д-р Петър Берон”, в училището се състоя прожекция на филма „Случаят Кюри“, 2017г. –  български детски игрален филм на младия режисьор Андрей Хадживасилев, приел за лична кауза да възроди златното българско детско кино. Това бе една съвместна инициатива на Българския културен институт в Прага и БСУ. Присъстваха г-жа Галина Тодорова, директор на БКИ, г-н Володя Гоцев , ученици и учители, наш гост беше и режисьорът на филма.

Филмът разказва смешната и вълнуваща история на второкласника Тони, който, мечтае да стане велик учен, детската му стая е истинска лаборатория, а опитната му мишка се казва Мария Кюри. Пакостливата балерина Рая и училищният побойник Стефан отвличат мишката Кюри, и Тони трябва да премине ред предизвикателства, за да си я върне. Мишката проваля балетната постановка на училището, но за сметка на това се ражда едно ново приятелство. 

След прожекцията, която предизвика голям интерес, Андрей Хадживасилев отговори на въпросите на детската публика – как се създава един филм,за работата на режисьора и актьорите, разказа за новият детски филм, над който работи в момента – „Случаят Тесла“ – продължението на „Случаят Кюри“. Режисьорът обеща непременно догодина да покаже и новия филм пред учениците от БСУ.