НАША ГОРДОСТ

Скъпи приятели на българското държавно училище в Прага, в поредица от публикации ще ви запознаем с наши талантливи ученици, с които се гордеем, пожелаваме им все така неотклонно да следват мечтите си и много успехи!

Интервю с НИНО ТОМОВ, състезател в елитния хокеен клуб Спарта Прага и Националния отбор на България по хокей на лед.

Нашият ученик Нино Томов е първият и засега единствен българин в чешкия хокеен елит

Въпреки възрастта си Нино ( роден 2004 г.) доказа, че заслужава да бъде важна част от мъжкия състав на Спарта Прага и да мери сили с големите в Шампионската лига. Младият защитник упорито изгражда своята биография. Има амбиции и огромното желание да продължи да се развива в професионалния хокей… И на американските ледени пързалки – ако го харесат и има късмет.

Вече е  играл с  националните екипи на България до 18, както и  и до 21 години в долните дивизии на световния хокей на лед –  тогава е бил  само 15-годишен.Той бе и знаменосец на България на Зимните младежки олимпийски игри н Лозана в началото на  2020 г.  

Нино пристига в Чехия през 2016 – 2017 г. като част от съвместната дейност на Българската хокейна федерация, Международната федерация по хокей на лед (IIHF) и тогавашния собственик на Спарта (Прага) Петър Бржиза. Посещава хокейната школа в Литомержице, където привлича вниманието на отбора Спарта.

БСУ „ Д-р Петър Берон”: Има ли важни състезания пред теб в следващите месеци?

Нино Томов: Приключихме  – миналата седмица (бел.на ред. интервюто е взето на 13.04.2022г. ), държавното първенство на Чехия. Сезонът приключва, в момента ни предстои почивка – месец…, след това два месеца подготовка и след това всичко се наглася за следващия сезон, който започва в края на август – септември. В момента няма състезания, а се започва подготовката за следващия сезон.

БСУ „ Д-р Петър Берон”: А кои са най – големите и сериозни противници, които очакваш да се изправят  пред теб и отбора?

Нино Томов: Всяка година има много добри отбори. Не са един или два, повече са … Първенството е много равностойно и не мога да кажа конкретно, но има  поне пет- шест отбора, които  се борихме за първото място. Наистина е доста равностойно. Всички това лято мисля, че ще подобряват играта си и ще са по-добри.

БСУ „ Д-р Петър Берон”: Ти си до момента единственият българин в екстралигата – така ли е или има вече и други?

Нино Томов: Да, в екстра лига съм единственият. Има и други момчета – мои съученици и съотборници в националния отбор, които също играят тук в Чехия, но не са в екста лига.

 БСУ „ Д-р Петър Берон”: А как се стига до екстра лигата?

Нино Томов: Как? С много труд и малко късмет, разбира се… При мен още в първия ден като дойдох в Чехия –  в Прага и съм в Спарта, отбърът,  който е с традиция и е бил от най-добрите. Така че, реално, постепенно с минаването на младежките гарнитури, се стига до това. 

БСУ „ Д-р Петър Берон”: Идваш през 2016 – 2017 година… Кое беше най-трудното?

Нино Томов: Имаше и случайност, но май като погледна назад – няма случайни неща… Не беше трудно за мен –  като цяло. Хареса ми от първия ден и не съм почувствал трудности.

БСУ „ Д-р Петър Берон”: Ти си ученик в 11 клас в БСУ “Д-р Петър Берон” – гр. Прага. Как съчетаваш ученето в българското училище – хокея като спорт – и почивката? Изглежда атрактивно, но … ?

Нино Томов: Не е никак лесно! От училището много ми  помагат, за което искам да благодаря. Много са толерантни към мен. А  тази година съм индивидуален ученик, така че трябва да се подготвям сам и в края на срока имам изпити. Не е лесно. Зависи и от деня. Имахме и по три –четири мача на седмица – тогава не оставаше много време за ученето или за почивка. Сега  – след края на сезона, почиваме, после подготовката… Когато няма много мачове, ще има и повече време за учене.

БСУ „ Д-р Петър Берон”: Как се отнасят към теб твоите съотборници, треньорите?

Нино Томов: Всичко е много хубаво. Всички са приятели с мен. Мисля, че треньорите са доволни от мен, когато върша работата си добре и няма за какво да се оплакват…

БСУ „ Д-р Петър Берон”: А прощават ли, когато нещо не се получи в изпълнението на тактиката и поставените задачи в мача?

Нино Томов: Разбира се, в спорта и в живота се правят грешки, така че… Случва се, не са доволни в тези случаи, но учим се от грешките си.

БСУ „ Д-р Петър Берон”: Езиковата бариера – как успя да я преодолееш?

Нино Томов: Още в началото – в съблекалнята, много бързо се научих. Дори повечето съотборници не можеха да повярват колко бързо започнах да говоря чешки. В момента мисля, че нямам абсолютно никакъв проблем с чешкия, и то от доста време.

БСУ „ Д-р Петър Берон”: Какви са шансовете пред теб – като професионалист или ще се занимаваш с нещо друго?

Нино Томов: Да,  бъдещето го виждам и искам да живея в смокинг като професионалист и това да е моята работа, защото това ме прави щастлив.

БСУ „ Д-р Петър Берон”: Знам, че очакваше и чешко гражданство – какво се случи?

Нино Томов: Не, за момента остава само българското. Не очаквам чешко – засега…

БСУ „ Д-р Петър Берон”: А това променя ли плановете за играта ти в отборите?

Нино Томов: За българския национален отбор мога да играя, но за мен в момента е по-важно да съм тук и да играя за клубния си отбор. Но ако имам време в бъдеще, със сигурност искам да играя за българския национален отбор.

БСУ „ Д-р Петър Берон”: Имаш ли време за приятелите, за родителите и любимите хора?

Нино Томов: Да, когато има желание и време се намира… Но със сигурност не е толкова, колкото при обикновените хора.

БСУ „ Д-р Петър Берон”: Какво правиш в свободното време? Как обичаш да релаксираш?

Нино Томов: Различно – обичам да се разхождам, обичам да чета и най-вече да съм с любимите хора.

БСУ „ Д-р Петър Берон”: Любимо място?

Нино Томов: Нямам – сигурно пързалката.

БСУ „ Д-р Петър Берон”: Любим предмет в училище?

Нино Томов:  Ха, като по-малък – математиката, но сега вече физическото.

БСУ „ Д-р Петър Берон”: Любим цвят? Не казвай, че  на Спарта Прага!?

Нино Томов: Не, нямам любим цвят.

БСУ „ Д-р Петър Берон”: А песен или музика?

Нино Томов: Това също – не. Обичам да слушам песни и имам много любими, но не и конкретна…

БСУ „ Д-р Петър Берон”: Любима книга или която те мотивира?

Нино Томов: Наскоро прочетох много хубава книга, която много ми хареса – „Започни със защо”. Мога да кажа, че тя ми е любима в момента.